6 juni 1944, Geallieerde Invasie in Normandie.

0
1950
ZIcht op Omaha Beach 6 juni 1944

Operatie Overlord was de codenaam voor de landingen die 1944 die in Noord-Frankrijk plaatsvonden. De westerse bondgenoten van de anti-Hitler-coalitie in de Tweede Wereldoorlog en de daarmee verbonden Sovjet-Unie wilde om het Rode Leger te verlichten wilde, een tweede front tegen het Duitse rijk. De landing voornamelijk met behulp van schepen en massale luchtsteun vond hoofdzakelijk plaats vanaf 6 juni 1944 (D-Day) aan de Franse kust van het Engelse Kanaal ten oosten van Cherbourg in Normandië.

Het Duitsers hadden forten en andere versterkingen gebouwd aan de Atlantische kust, dit verdedigingssysteem, de zogenaamde Atlantikwall. Met 6400 schepen landden 326.000 mannen, 104.000 ton materiaal en 54.000 voertuigen.

Na het veroveren van het territorium op het zuidelijke deel van het schiereiland Cotentin tot aan Saint-Lô, lanceerde het Amerikaanse eerste leger Operatie Cobra op 25 juli en trok verder naar het zuiden naar Avranches tegen 1 augustus. De Britten lanceerden operatie Bluecoat op 30 juli om Vire en de hoge grond van Mont Pinçon te beveiligen . Het Amerikaanse derde leger van luitenant-generaal George S. Patton, dat op 1 augustus werd geactiveerd, nam snel het grootste deel van Bretagne en het grondgebied zo ver zuidelijk als de Loire, terwijl het Eerste Leger de druk naar het oosten naar Le Mans handhaafde om hun flank te beschermen. Tegen 3 augustus konden Patton en het Derde Leger een kleine troepenmacht achterlaten in Bretagne en oostwaarts rijden naar de belangrijkste concentratie Duitse troepen ten zuiden van Caen. Over de bezwaren van Kluge gaf Hitler op 4 augustus opdracht aan een tegenoffensief (Operatie Lüttich) van Vire naar Avranches.

Advertisement

Operatie Cobra was de codenaam van een offensief gelanceerd door het 1e Amerikaanse leger onder generaal Omar Bradley acht weken na de landing van de Normandy op D-Day tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling van de operatie was om de Duitse verdediging binnen te dringen, waardoor de troepen beperkt bleven in het bruggehoofd van Normandië, terwijl het Duitse leger zich bezighield met Britse en Canadese activiteiten rond de stad Caen. Na een doorbraak zou het 1e leger in Bretagne kunnen doordringen, de Duitse flanken kunnen ontrafelen en de beperkingen van het opereren in het Normandische bocage-landschap kunnen opheffen. Na enkele uren vertraging door slecht weer, begon operatie Cobra op 25 juli met een geconcentreerd luchtbombardement van 1.000 geallieerde vliegtuigen. Britse en Canadese ondersteuningsdelicten hadden de meeste van de Duitse gepantserde reservaten weggetrokken van de Amerikaanse sector, en de Duitse zijde miste over het algemeen zowel bemanning als uitrusting. Eenheden van het 7e Amerikaanse korps voerden de eerste aanval uit met twee divisies, terwijl het 1e legerkorps supportaanvallen uitvoerde om de Duitse entiteiten te behouden waar ze stonden. De vooruitgang was traag de eerste dag, maar het verzet begon in te storten omdat eerst de dunne verdedigingslijn was doorgebroken. Op 27 juli werd het grootste deel van het georganiseerde verzet verbroken en het 7e en 8e Amerikaanse korps vorderden snel en sneden het schiereiland Cotentin af. Op 31 juli 1944 had het US Corps de laatste Duitse eenheden op het 1e front van het leger verslagen en de troepen van Bradley waren eindelijk vrij van het bocage.

Latere Duitse tegenaanvallen door de veldmaarschalk Günther von Kluge’s troepen, de bloedigste met de codenaam Operatie Lüttich en op 7 augustus tussen Mortain en Avranches werden gelanceerd, hadden geen blijvend effect, behalve dat de krachten van von Kluge verder werden verzwakt, en op 8 augustus werd de nieuw geactiveerde Het 3e Amerikaanse leger bezet de stad Le Mans, waar vroeger het Duitse 7e Leger-hoofdkwartier was gehuisvest.

Eisenhower nam op 1 september directe leiding over alle geallieerde grondtroepen. Bezorgd over Duitse tegenaanvallen en het beperkte materieel dat in Frankrijk aankwam, besloot hij de operaties op een breed front voort te zetten in plaats van een poging te doen om nauwe stoten te maken De link-up van de Normandische strijdkrachten met de geallieerde troepen in Zuid-Frankrijk vond plaats op 12 september als onderdeel van de rit naar de Siegfried-linie. Op 17 september lanceerde Montgomery operatie Market Garden, een onsuccesvolle poging van Anglo-Amerikaanse luchtlandingstroepen om bruggen in Nederland te veroveren om grondtroepen in staat te stellen de Rijn naar Duitsland over te steken. De geallieerde opmars vertraagde vanwege het Duitse verzet en het gebrek aan bevoorrading (vooral brandstof). Op 16 december lanceerden de Duitsers het Ardennenoffensief, ook wel de Slag om de Ardennen genoemd, hun laatste grote offensief van de oorlog aan het westfront. Een reeks succesvolle Sovjetacties begon op 12 januari met het Vistula-Oder-offensief. Hitler pleegde zelfmoord op 30 april toen Sovjet-troepen zijn Führerbunker in Berlijn naderden en Duitsland op 7 mei 1945 zich overgaf.