Operatie Cobra 1944, documentaire (Breakout and pursuit)

Operatie Cobra was de codenaam voor een offensief gelanceerd door het Eerste Amerikaanse leger zeven weken na de landing op de D-Day, tijdens de Normandische campagne van de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie is vastgelegd in de documentaire  Operation Cobra , Breakout and pursuit (1961).

Het was de bedoeling van Amerikaanse luitenant-generaal Omar Bradley om te profiteren van de Duitse strijd met de Britse en Canadese troepen rond de stad Caen en hierdoor Duitsers werden afgeleid en uit balans waren en de hij de mogelijkheid kreeg om door de Duitse verdedigingswerken te breken. Als er eenmaal was doorgebroken, zou het Eerste Leger in staat zijn om naar Bretagne te trekken, de Duitse flanken op te rollen en zich te ontdoen van de beperkingen opgelegd door operaties op het Normandische bocage-platteland.

Na een trage start kreeg het offensief de vaart en stortte het Duitse verzet in, waarna de verspreide overblijfselen van verslagen eenheden, probeerde om naar de Seine te ontsnappen.

Door het gebrek aan middelen om de situatie het hoofd te bieden, was de Duitse reactie niet effectief en stortte het hele Normandische front snel in. Operatie Cobra, samen met gelijktijdige aanvallen van de Tweede Britse en Eerste Canadese legers, was doorslaggevend in het veiligstellen van een geallieerde overwinning in de Normandië-campagne.