The Big Picture The Omar N. Bradley Story

Dit is het verhaal van generaal Omar N. Bradley, de man met een stille waardigheid en toch met een klap die een verschrikkelijke dreun sloeg. Hier op film is een picturale geschiedenis van een generaal van het leger die de kop sloeg met een kracht van bijna een miljoen en een kwart man. Prestaties van een militaire leider worden meestal gemeten in termen van gewonnen veldslagen. In het geval van Omar Bradley, generaal van het leger, verbreedt het bereik. Zijn prestaties worden geëvalueerd in het winnen van een grote oorlog en leggen de basis voor wereldvrede.

Generaal van het leger Omar Nelson Bradley (12 februari 1893 – 8 april 1981) was een hoge officier van het Amerikaanse leger tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Bradley was de eerste voorzitter van de Joint Chiefs of Staff en hield toezicht op de beleidsvorming van het Amerikaanse leger in de Koreaanse oorlog.

Bradley, geboren in Randolph County, Missouri, werkte als boilermaker voordat hij de militaire academie van de Verenigde Staten in West Point binnenstapte. Hij studeerde in 1915 af aan de academie naast Dwight D. Eisenhower als onderdeel van ‘de klas waarop de sterren vielen’. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bewaakte Bradley kopermijnen in Montana. Na de oorlog onderwees Bradley op West Point en diende in andere rollen voordat hij een positie op de afdeling oorlog onder generaal George Marshall innam. In 1941 werd Bradley commandant van de Infanterie School van het Amerikaanse leger.

Na de Amerikaanse opkomst in de Tweede Wereldoorlog leidde Bradley de transformatie van de 82nd Infantry Division naar de eerste Amerikaanse luchtlandingsdivisie. Hij ontving zijn eerste opdracht in de frontlinie in operatie Torch, waar hij werkte onder generaal George S. Patton in Noord-Afrika. Nadat Patton opnieuw was toegewezen, commandeerde Bradley het II Corps in de Tunesische Campagne en de geallieerde invasie op Sicilië.

Hij gaf leiding aan het Eerste Amerikaanse leger tijdens de invasie van Normandië. Na de ontsnapping uit Normandië nam hij het bevel over de twaalfde legergroep van het Amerikaanse leger, die uiteindelijk uit 43 divisies en 1,3 miljoen mannen bestond, het grootste aantal Amerikaanse soldaten dat ooit onder een veldcommandant had gediend.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940