Victory at Sea, D-Day

De aflevering D-Day vertelt het verhaal van de geallieerde landing in Normandië. De geallieerde invasie in Normandië wordt gedetailleerd weergegeven – van voorbereiding tot uitvoering – met dank aan historische beelden van beide kanten. Een grote overwinning voor de geallieerden.

Operatie Overlord was de codenaam voor de Slag om Normandië, de geallieerde operatie die de succesvolle invasie van door Duitsland bezet West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog lanceerde. De operatie werd gelanceerd op 6 juni 1944 (D-Day) met de landingen in Normandië (Operatie Neptunus). Een luchtaanval met 1.200 vliegtuigen ging vooraf aan een amfibische aanval met meer dan 5.000 vaartuigen. Bijna 160.000 troepen staken op 6 juni het Kanaal over, en eind augustus waren er meer dan twee miljoen geallieerde troepen in Frankrijk.

Het besluit om in 1944 een kanaalinvasie te ondernemen, werd genomen op de Trident-conferentie in Washington in mei 1943. Generaal Dwight D. Eisenhower werd aangesteld als bevelhebber van het Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force, en generaal Bernard Montgomery werd benoemd tot commandant van de 21st Army Group, die bestond uit alle landtroepen die bij de invasie betrokken waren. De kust van Normandië in het noordwesten van Frankrijk werd gekozen als de locatie van de invasie, met de Amerikanen toegewezen om te landen bij de sectoren met de codenamen Utah en Omaha, de Britten bij Sword en Gold, en de Canadezen bij Juno.

Om te voldoen aan de verwachte omstandigheden op het Normandische strandhoofd, werd speciale technologie ontwikkeld, waaronder twee kunstmatige havens genaamd Mulberry-havens en een scala aan gespecialiseerde tanks bijgenaamd Hobart’s Funnies.

In de maanden voorafgaand aan de invasie voerden de geallieerden Operatie Bodyguard uit, een aanzienlijke militaire misleiding die elektronische en visuele desinformatie gebruikte om de Duitsers te misleiden over de datum en locatie van de belangrijkste geallieerde landingen. Adolf Hitler plaatste veldmaarschalk Erwin Rommel in charge om verdedigingswerken te ontwikkelen langs heel Hitlers uitgeroepen Atlantikwall in afwachting van een invasie van Frankrijk.


Victory at Sea is een documentaireserie over zee oorlogvoering tijdens de Tweede Wereldoorlog, die oorspronkelijk werd uitgezonden door NBC in de VS in 1952-1953.