Victory at Sea serie over oorlogvoering op zee in Tweede Wereldoorlog

Victory at Sea serie over oorlogvoering op zee in Tweede Wereldoorlog
Victory at Sea serie over oorlogvoering op zee in Tweede Wereldoorlog

Victory at Sea is een 26-delige Amerikaanse documentaireserie over de oorlogsvoering tijdens de Tweede Wereldoorlog, gecreëerd door Richard Hanser. De serie, oorspronkelijk uitgezonden op NBC van 1952 tot 1953, toont beeldmateriaal van zowel de Amerikaanse marine als de Kriegsmarine, en van marines van andere landen. De productie lag in handen van Henry Salomon en Robert Saudek, met regie door Peter Baylis. Richard Rodgers componeerde de muziek voor de serie en Leonard Graves was de verteller. De serie won in 1954 een Emmy voor “Uitzonderlijke Prestatie in het Veld van Nieuws en Documentaire”.

Achtergrond en Productie

Het idee voor “Victory at Sea” ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de Amerikaanse marine een film wilde maken om hun bijdrage aan de oorlog te benadrukken. De taak voor de productie viel op de Amerikaanse Navy Film Unit, die begon met het verzamelen van beeldmateriaal van verschillende maritieme gevechten die tijdens de oorlog plaatsvonden. Dit beeldmateriaal werd vervolgens bewerkt en voorzien van commentaar om het eindproduct te creëren. De serie werd voor het eerst uitgezonden op NBC in 1952 en was een hit bij het publiek.

Inhoud

De serie beslaat de belangrijkste maritieme gevechten van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de Slag om de Atlantische Oceaan, de Slag om de Middellandse Zee en de Slag om de Stille Oceaan. Ook de bijdragen van marines van andere landen, zoals de Britse Koninklijke Marine en de Duitse Kriegsmarine, worden belicht. De serie bevat tevens beeldmateriaal van de landing in Normandië, de Slag om Iwo Jima en het afwerpen van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Elke aflevering is gericht op een specifiek aspect van de oorlog, zoals de rol van onderzeeërs of het gebruik van vliegdekschepen. De serie staat bekend om zijn krachtige en emotionele vertelling, die de ernst van de oorlog en de gemaakte offers verduidelijkt.

Ontvangst en Erfenis

“Victory at Sea” was een groot succes bij de eerste uitzending in 1952, en werd goed ontvangen door zowel critici als het publiek. De serie werd geprezen om zijn krachtige en emotionele vertelling, en het vermogen om de ernst van de oorlog en de gemaakte offers helder te maken. Het gebruik van beeldmateriaal van verschillende marines droeg bij aan het scheppen van een meer volledig beeld van de oorlog. In 1954 won de serie een Emmy voor “Uitzonderlijke Prestatie in het Veld van Nieuws en Documentaire”. Tegenwoordig wordt “Victory at Sea” beschouwd als een klassieker in de documentairefilm van de Tweede Wereldoorlog en wordt het nog steeds uitgezonden op televisie.

Afleveringen Victory at Sea

 1. Design for War” – De Tweede Wereldoorlog begint met Duitse invasies in Polen en Frankrijk. Dankzij Britse konvooien, Canadese en Amerikaanse marine betrokkenheid en het Lend-Lease-programma worden de Duitsers teruggedrongen. Echter, Duitse onderzeeëroorlogvoering intensiveert door nieuwe Franse bases.
 2. The Pacific Boils Over” – Deze aflevering bespreekt de gevechten in de Stille Oceaan en hoe Japan de controle over de Pacific veroverde. Met Japans beeldmateriaal zien kijkers de planning, uitvoering en viering van de aanval op Pearl Harbor. Er wordt ook een toelichting gegeven op de aanval en enkele vreedzame momenten onder Amerikaanse zeelieden getoond voor de aanval. Ondanks de schade, overleeft de Amerikaanse marine om opnieuw te vechten.
 3. Sealing the Breach” – Deze aflevering bespreekt de gevechten en oorlog in de Atlantische Oceaan om de bevoorradingslijnen in stand te houden. Nu de VS de oorlog heeft verklaard, zorgen marine-eenheden voor konvooien met voorraden over de Atlantische Oceaan naar de bondgenoten in Engeland. Duitse U-boten dringen door en vernietigen onderweg enkele schepen. Toch tonen de Amerikanen veerkracht.
 4. Midway is East” – Deze aflevering bespreekt de Slag om Midway, die vaak beschouwd wordt als een van de belangrijkste gevechten van de oorlog in de Pacific. De Japanners zijn in opmars bij hun invasie van de Oost-Indië, Singapore en de Filipijnen. Echter, de Amerikanen boeken overwinningen, eerst in de Koraalzee en uiteindelijk bij Midway, waar ze erin slagen vier Japanse vliegdekschepen – dezelfde die werden gebruikt voor de aanval op Pearl Harbor – te bombarderen en tot zinken te brengen, waardoor de keizerlijke vloot zich terugtrekt en de VS een vroege overwinning in de Stille Oceaan behaalt.
 5. Mediterranean Mosaic” – De Tweede Wereldoorlog bereikt de Middellandse Zee waar Italiaanse, Franse en Britse marine-eenheden strijden. De Britten moeten de zee bewaken terwijl ze konvooien escorteren van Gibraltar naar Malta. Ondanks alles hebben ze ontspannen momenten, met name de dagelijkse maaltijden: ochtendcacao, ontbijt, diner, thee en avondeten. Intussen valt de Duitse Luftwaffe Malta aan, maar de Maltezen blijven vastberaden vechten. Hun heldhaftigheid wordt beloond wanneer koning George VI het eiland later bezoekt, wat hun moraal versterkt.
 6. Guadalcanal” – Deze aflevering bespreekt de gevechten op Guadalcanal en hoe de Amerikanen de Japanse opmars in de Pacific begonnen te keren. Na training in Australië en Nieuw-Zeeland landen de Amerikaanse mariniers op Guadalcanal. De Amerikaanse marine lijdt verliezen door de Japanse marine rond het eiland – in een gebied genaamd Ironbottom Sound. Er wordt benadrukt dat doden niet alleen door gevechten, maar ook door malaria veroorzaakt worden. Het aantal doden aan beide kanten wordt hier benadrukt als een voorbeeld van uithoudingsvermogen. Ondertussen worden, op de maat van Richard Rodgers’ beroemdste mars uit de serie, Amerika’s manschappen en materieel gemobiliseerd voor de ultieme strijd die de Tweede Wereldoorlog is.
 7. Rings Around Rabaul” – De Japanse marine domineert in haar veroveringen, met als hoofdbasis Rabaul op de eilanden van Nieuw-Brittannië. Deze aflevering verwijst naar de Amerikaanse strategie om de Japanse basis in de herfst van 1943 te omsingelen en te verstikken door invasies van de omliggende eilanden (Bougainville, Rendova). Er is lof voor de “Seabees”, die de vliegvelden snel operationeel maakten, en voor observatievliegtuigen en radar, die de Amerikaanse marine hielpen Japanse versterkingen en tegenaanvallen te stoppen.
 8. Mare nostrum” – Mussolini noemt de Middellandse Zee ‘mare nostrum’ (“onze zee”) en probeert deze te exploiteren. De Britse en Griekse militairen verslaan echter de Italianen, waardoor de Duitsers het Afrika Korps sturen. Maar de zeeslagen om de Middellandse Zee te controleren zijn cruciaal. In het geding is wie het Suezkanaal in Egypte controleert. Uiteindelijk zegevieren de geallieerden en vernietigen ze de Duitsers in de woestijn.
 9. Sea And Sand” De USSR-regering eist een “tweede front” terwijl hun land strijdt tegen de Duitsers. De wens wordt vervuld als Roosevelt en Churchill in Washington akkoord gaan met de eerste invasie in Noord-Afrika tegen de troepen van generaal Rommel via Operatie Torch, terwijl de geallieerden ook veel van de Middellandse Zee-bevoorradingsbases van de As neutraliseren. Uiteindelijk voeren de Duitsers een tegenaanval uit, maar tevergeefs.
 10. The Beneath The Southern Cross” – De Zuid-Atlantische Oceaan wordt een front in de algemene Slag om de Atlantische Oceaan, van de achtervolging van het Duitse schip Graf Spee tot het gevecht tussen de HMS Devonshire en de Duitse kaper Atlantis. De geallieerden onderhouden ondertussen hun relaties met Zuid-Amerika en verwerven een essentiële basis op Ascension Island. Ondanks sympathie voor de nazi’s, scharen Zuid-Amerikaanse landen zich achter de zaak van de geallieerden, waardoor ze cruciale bases, strijdkrachten en hulpbronnen veiligstellen.
 11. The Magnetic North” – Deze aflevering van Victory at Sea onderzoekt de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers nabij de poolcirkel, en de konvooien die vechten om voorbij het door Duitsland bezette Noorwegen naar Rusland te komen. Ondertussen vallen de Japanners tevergeefs Alaska binnen, en wordt de Amerikaanse marine opnieuw bevolen om dit cruciale gebied te bewaken te midden van het strenge klimaat en de uitgestrekte vergezichten.
 12. The Conquest of Micronesia” – Deze aflevering bespreekt de gevechten in Micronesië en hoe de geallieerden de Japanse basis in deze regio innamen. De vliegdekschepen van de Amerikaanse marine vallen aan in de centrale Stille Oceaan bij de Gilbert- en Marshalleilanden, waarbij Japanse installaties worden vernietigd. Maar voor al deze acties is er een prijs te betalen voor de overwinning.
 13. Melanesian Nightmare” – De geallieerden zegevieren in Nieuw-Guinea door de Japanners af te weren. Zo brengen ze de strijd voort door een reeks van ‘eilandhoppen’ offensieven met behulp van een nieuw schip – de trage maar cruciale LST. De prijs die betaald wordt is groot aan beide kanten, maar terwijl de Japanse slachtoffers toenemen in hun eindeloze verliezende strijd tegen de geallieerde aanval, hoort hun thuisland alleen nieuws van hun overwinning via de radio. Het lijden van het Japanse volk in hun nederlaag wordt getoond door een massale begrafenis, wat een balans biedt in hoe universeel het verdriet echt is.
 14. Roman Renaissance” – Terwijl Hitler’s Duitsland begint te tanen, valt Mussolini’s Italië. Uiteindelijk, als Napels en Rome gebombardeerd worden, geven de Italianen zich over. Maar er volgt nog een trage campagne (Salerno, Cassino, Anzio) tot de overwinning bereikt wordt met de bevrijding van Rome, waar de Romeinen de vrijheid vieren door met Amerikaanse vlaggen te zwaaien, en de Paus het publiek toespreekt.
 15. D-Day” – Deze aflevering bespreekt de geallieerde landing in Normandië op D-Day en hoe de geallieerden de controle over West-Europa veroverden. De Geallieerde invasie van Normandië wordt tot in detail beschreven – van voorbereiding tot uitvoering – via historisch beeldmateriaal van beide kanten.
 16. Killers And The Killed” – De U-boten zijn in opmars en hun overwinningen worden in Duitsland geproclameerd. Maar de geallieerden vechten terug met nieuwe bases in landen grenzend aan de Atlantische Oceaan, nieuwe anti-onderzeeboottechnieken en de nieuwe escort-, of “jeep”, carrier. Zo wordt de uiteindelijke neutralisatie en vernietiging van de Duitse U-bootkrachten gegarandeerd.
 17. The Turkey Shoot ” – Guam, een Amerikaans grondgebied, wordt enkele dagen na Pearl Harbor door de Japanners binnengevallen en blijft tweeënhalf jaar bezet. De Japanse vloot wordt vernietigd in een klassieke “turkey shoot”. Ondertussen bereiden de Amerikanen de bases in de Marianen voor op het uiteindelijke bomoffensief tegen Japan.
 18. Two If by Sea” – Peleliu en Angaur: Voordat de Filipijnse eilanden worden aangevallen, valt de Verenigde Staten eerst Peleliu en Angaur aan. Via communiqués krijgen de kijkers de slag te zien.
 19. Battle for Leyte Gulf” – Deze aflevering bespreekt de Slag om de Filipijnse Zee, waar de geallieerden de Japanse troepen versloegen. De Japanse vloot desintegreert en de Keizerlijke Marine voert haar laatste grote operatie uit in de Filipijnen. Dit eindigt in een debacle: de herrezen slagschepen van Pearl Harbor wreken de aanval in de Straat van Surigao, de Centrale Vloot wordt verslagen in de Sibuyan Zee, de jeep-carriers en torpedobootjagers weren een sterkere Japanse strijdmacht nabij Samar af en de overgebleven Japanse vliegdekschepen worden tot zinken gebracht. Dit segment markeerde de bijna onvermijdelijkheid dat de Japanners de nederlaag zouden accepteren en zich aan de geallieerden zouden overgeven.
 20. Return Of The Allies” – Net nadat de VS de Tweede Wereldoorlog betraden, veroverden en bezetten de Japanners het Gemenebest van de Filipijnen, een Amerikaans protectoraat. Maar ze hielden nog steeds hoop, en in januari 1945 werden deze beantwoord toen een groot deel van de Filipijnse eilanden werd bevrijd en zijn mensen de Amerikanen toejuichten. Hun bevrijding werd bloederig toen ze zich een weg vochten in Manila, maar toch juichten ze toe.
 21. Full Fathom Five” – Deze aflevering laat zien hoe onderzeeërs van de Amerikaanse marine bijdroegen aan de nederlaag van het Japanse rijk, door duizenden tonnen vrachtschepen tot zinken te brengen.
 22. The Fate of Europe” – Sevastopol wordt bevrijd en de geallieerden verslaan Duitsland. De ontmoeting tussen Roosevelt, Churchill en Stalin voor de definitieve plannen voor Duitsland’s overgave en de vorming van de Verenigde Naties worden getoond. Aan het einde pleegt Hitler zelfmoord, worden nazivlaggen verscheurd en liggen Duitse militaire uniformen en hoeden op de grond, verworpen.
 23. Target Suribachi” – De VS vochten twee veldslagen hier – de Amerikaanse mariniers bij Iwo Jima tegen de Japanners, en de Amerikaanse marine tegen een tyfoon. Tijdens de inmiddels legendarische gebeurtenissen in deze aflevering, bereikt de serie de laatste stuiptrekkingen van de strijd in de Pacific tegen de Japanners. En terwijl het beeld van het recente gedenkteken op Mount Suribachi verschijnt, worden kijkers opnieuw herinnerd aan de prijs die betaald moet worden voordat echte overwinning kan worden behaald.
 24. The Road to Mandalay” – De Japanners vallen China binnen in 1937, maar ze zijn niet tevreden en vallen Indochina en Thailand binnen, wat de invasie van Burma mogelijk maakt. De Amerikaanse en Britse marine onderhouden hun relaties met de Indiase marine terwijl de voorraden worden opgebouwd voor de terugkeer. Uiteindelijk werd besloten een weg aan te leggen om te verbinden met de Burma Road. Uiteindelijk “keerden ze terug naar Mandalay”, en de eerste voorraden reisden over de weg naar juichende Chinezen.
 25. Suicide for Glory” – In een laatste poging tot glorie, zet Japan zelfmoordpiloten in – de Kamikaze – die hun vliegtuigen in schepen laten crashen om de Amerikaanse geest te vernietigen. Maar de Amerikaanse marine en mariniers zijn klaar voor hen met hun geweren en ze vechten heroïsch tegen de aanval. En op Okinawa vechten de Amerikanen een grote slag met het Japanse leger.
 26. Design for Peace” – Deze aflevering bespreekt hoe de geallieerden de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki lieten vallen en hoe deze beslissing de oorlog beëindigde. Japan geeft zich over, ondertekent de overgave-documenten aan boord van de USS Missouri. De Amerikaanse strijdkrachten komen thuis naar borden met “Welkom Thuis” voordat ze worden begroet door moeders, echtgenotes, kinderen en medeburen.

Conclusie

Victory at Sea is een iconische Tweede Wereldoorlog documentaireserie die is gecreëerd door Richard Hanser. De serie werd geproduceerd door Henry Salomon en Robert Saudek en geregisseerd door Peter Baylis. De muziek voor de serie werd gecomponeerd door Richard Rodgers en de verteller was Leonard Graves.

De serie beslaat de belangrijkste zeemachtige gevechten van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de Slag om de Atlantische Oceaan, de Slag om de Middellandse Zee en de Slag om de Stille Oceaan. Het beslaat ook de bijdragen van de marine van andere landen, zoals de Britse Koninklijke Marine en de Duitse Kriegsmarine. De serie was een groot succes toen hij voor het eerst werd uitgezonden in 1952 en wordt nog steeds beschouwd als een klassieker van de Tweede Wereldoorlog documentaire-film. Het is een krachtige en emotionele serie die effectief de offers weergeeft die gemaakt zijn door matrozen en de ernst van de oorlog. Het is een getuigenis van de belangrijkheid van de zeemachtige oorlogvoering in de Tweede Wereldoorlog en de rol van de US Navy in de oorlog.

De serie is nog steeds relevant vandaag de dag en blijft publiek entertainen en onderwijzen over de Tweede Wereldoorlog zeemachtige oorlogvoering.