Midway (2019): Oorlogsfilm

Midway is een oorlogsfilm uit 2019 over de Slag om Midway, een keerpunt in het Pacific Theater van de Tweede Wereldoorlog. De film werd geregisseerd door Roland Emmerich, die de film ook produceerde met Harald Kloser, en werd geschreven door Wes Tooke. De hoofdrollen worden vertolkt door Ed Skrein, Patrick Wilson, Luke Evans, Aaron Eckhart, Nick Jonas, Mandy Moore, Dennis Quaid, Tadanobu Asano, Darren Criss en Woody Harrelson.

In december 1937 bespreken de Amerikaanse marineattaché-inlichtingenofficier luitenant-commandant Edwin T. Layton en zijn collega in Tokio de Amerikaanse en Japanse posities in de Stille Oceaan tijdens een staatsfunctie. Layton wordt door admiraal Isoroku Yamamoto gewaarschuwd dat als de Japanse olietoevoer door de VS wordt bedreigd, de Japanners onmiddellijk actie zullen ondernemen.

Op 7 december 1941 gebruiken de Japanners hun vliegdekschipvloot om pearl harbor aan te vallen. De aanval leidt ertoe dat de VS de Tweede Wereldoorlog ingaan. Marinevlieger luitenant Dick Best en de Air Group (CAG) van het vliegdekschip USS Enterprise slagen er niet in om de Japanse vliegdekschipvloot te vinden, waardoor zijn rivaliteit met zijn commandant luitenant-commandant Eugene E. Lindsey wordt verergerd. Admiraal Yamamoto, met de steun van schout-bij-nacht Tamon Yamaguchi, stelt zijn meest gedurfde plan tot nu toe voor – de invasie van Midway Island met behulp van de vier beschikbare vliegdekschepen van de Kido Butai, maar worden overruled door het leger. Enterprise lanceert invallen tegen de Marshalleilanden in februari 1942. Tijdens een aanval door Mitsubishi G3M Nell-bommenwerpers draait een kreupele Nell zich terug naar het schip in een zelfmoordrampoging, maar Aviation Machinist’s Mate Third Class Bruno Gaido schiet het vliegtuig neer vanuit een geparkeerde Dauntless. De neerstortende bommenwerper snijdt Gaido’s Dauntless doormidden, maar hij overleeft. Vice-admiraal William “Bull” Halsey, onder de indruk van Gaido’s moed, promoveert hem tot Aviation Machinist’s Mate First Class. In april 1942, na de aanval van luitenant-kolonel Jimmy Doolittle op het Japanse vasteland, mogen Yamamoto, Yamaguchi en viceadmiraal Chuichi Nagumo eindelijk beginnen met hun plan om Midway aan te vallen.

In mei 1942, na de Slag in de Koraalzee, begint Layton, samen met Joseph Rochefort en zijn cryptologieteam, berichten te onderscheppen over een locatie die de Japanners identificeren als “AF”. Layton spreekt met admiraal Chester Nimitz, die hem vertelt dat Washington gelooft dat “AF” een doelwit is in de Stille Zuidzee. Layton is het daar niet mee eens en gelooft dat het beoogde doelwit Midway Atoll is. Na een ontmoeting met Rochefort instrueert Nimitz het team om een manier te vinden om definitief te bewijzen dat “AF” Midway is. Nadat Layton Midway instrueert om duidelijk (onversleuteld) te telegraferen dat ze een watertekort hebben, onderscheppen cryptologen die voor Rochefort werken Japanse communicatie over watertekorten op “AF”, wat bevestigt dat “AF” inderdaad Midway is.

Ter voorbereiding op een hinderlaag van de Japanse vloot bestelt Nimitz de vliegdekschepen USS Hornet en Enterprise teruggeroepen uit de Koraalzee en eist dat de beschadigde USS Yorktown klaar wordt gemaakt voor gevechtsoperaties. Tijdens de voorbereidingen is Best kort gedemoraliseerd nadat een van zijn beschermelingen neerstort tijdens een start, maar hij krijgt aanmoediging van de Commandant van de Air Group (CAG) van de Enterprise, Wade McCluskey. Best en Lindsey zetten hun meningsverschillen opzij en werken samen om zich voor te bereiden op de aanval. Halsey wordt door Nimitz op verlof gezet na het ontvangen van een slecht geval van de gordelroos en wordt tijdelijk vervangen door Raymond A. Spruance.

Op 4 juni lanceren de Japanners een luchtaanval op Midway. De eerste pogingen van Amerikaanse vliegtuigen op het land om de Japanse vloot vliegdekschepen aan te vallen mislukken ondanks dat een neerstortende bommenwerper de brug van de Akagi ternauwernood mist. Nagumo en kapitein Minoru Genda blijven geschokt achter door de onverwachte moed van de Amerikanen. De Japanse vloot hoort van de aanwezigheid van de Amerikaanse vliegdekschepen. De Amerikaanse onderzeeër USS Nautilus valt tevergeefs een Japans vliegdekschip aan en wordt verjaagd door de Japanse torpedobootjager Arashi. Lindsey en andere Amerikaanse torpedo-eskaders vallen de Japanse vloot aan, maar worden neergeschoten. Yamaguchi realiseert zich dat de aanvallen de vloot ervan weerhouden hun tegenaanval te lanceren en beveelt Nagumo om zijn aanval zo snel mogelijk te lanceren. Best lijdt aan ademhalingsproblemen, wat resulteert in het ophoesten van bloed na het inademen van een slechte mix van zuurstof, maar leidt zijn en McCluskey’s squadrons in de strijd. Bij het spotten van de Arashi leidt McClusky correct af dat de Japanse torpedobootjager terug snelt naar de belangrijkste Japanse vloot en zijn vliegtuigen leidt om zijn koers te volgen. Aangekomen om de Japanse Combat Air Patrol uit positie te vinden als gevolg van de torpedo-aanvallen, scoren de duikbommenwerpers verschillende hits op Akagi, Kaga en Sōryū, wat resulteert in branden en verdere explosies als gevolg van onbeveiligde munitie. Nagumo, gedemoraliseerd en in shock, wordt door Genda overgehaald om zijn vlag over te dragen aan een kruiser. Frank Woodrow O’Flaherty en Gaido worden neergeschoten, door de Japanners opgepakt en geëxecuteerd. Yamaguchi, aan boord van Hiryu, die meer bereid is om te vechten, lanceert een aanvalsgolf die erin slaagt Yorktown te verlammen, wat Enterprise en Hornet ertoe aanzet hun resterende vliegtuig te lanceren. Best leidt het squadron, dat met succes de Hiryu zwaar beschadigt. Admiraal Yamaguchi en kapitein Tomeo Kaku gaan met hun commando ten onder als Hiryu tot zinken wordt gebracht.

Yamamoto krijgt het nieuws dat zijn vliegdekschip is vernietigd. Nadat hij heeft vernomen dat de Amerikaanse vloot zich heeft teruggetrokken, waardoor hem de kans wordt ontnomen om zijn belangrijkste strijdmacht van slagschepen te gebruiken om een nachtelijke strijd tegen de Amerikaanse vloot te winnen, beveelt hij een algemene terugtrekking. In Pearl Harbor onderschept Rochefort het Japanse bevel om zich terug te trekken en geeft het door aan Layton, die nimitz en zijn opgetogen staf vervolgens informeert. Best, die niet meer kan vliegen vanwege zijn longproblemen, later gediagnosticeerd als tuberculose, loopt in de wachtende armen van zijn familie.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Midway (2019 film) – Wikipedia
  3. Midway (1976): Oorlogsfilm (mei1940.org)
  4. Midway (2019) – Roland Emmerich | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie
  5. Midway (Film, 2019) – MovieMeter.nl
  6. Midway – Rotten Tomatoes