Vice-admiraal Lancelot Ernest Holland (13 september 1887 – 24 mei 1941) was een officier in de Royal Navy en had het bevel over het Battlecruiser Squadron in de Slag in de Straat Denemarken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij kwam om tijdens de ondergang van de HMS Hood na een dodelijke aanval van het Duitse slagschip KMS Bismarck.
Inhouds opgave
Jeugd en opleiding
Lancelot Ernest Holland werd geboren op 13 september 1887 in Middleton Cheney, Oxfordshire. Hij was een van zes zonen en een dochter van een arts die tevens brouwer was bij de firma Hunt Edmunds. Holland groeide op in de omgeving van Banbury.
Op 15 mei 1902 trad hij toe tot de Royal Navy. Na zijn opleiding aan boord van het opleidingsschip HMS Britannia werd hij in september 1903 geplaatst op de China Station, waar hij diende op de HMS Eclipse. Later werd hij overgeplaatst naar de HMS Hampshire. In augustus 1905 keerde hij terug naar Groot-Brittannië.
Holland diende kort op het hydrografisch onderzoeksschip HMS Research, maar zijn echte interesse lag bij maritieme artillerie. In september 1911 begon hij aan de prestigieuze ‘Long Course’ op HMS Excellent, de artillerieschool van de Royal Navy in Portsmouth. Deze opleiding kwalificeerde hem als gunnery lieutenant, oftewel een specialist in maritieme artillerie.
Militaire loopbaan tijdens de Eerste Wereldoorlog
Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Holland vooral als instructeur op HMS Excellent. Zijn kennis en expertise op het gebied van maritieme artillerie werden ingezet om anderen te trainen. Na de oorlog klom hij verder op in rang en werd hij bevorderd tot commander in 1919 en captain in 1926.
Loopbaan in het interbellum
Van mei 1929 tot februari 1931 was Holland vlagkapitein van het 2e Kruisersquadron en gestationeerd op de HMS Hawkins. Vervolgens leidde hij van 1931 tot 1932 de Britse Maritieme Missie in Griekenland. In 1934 keerde hij terug naar Groot-Brittannië, waar hij vlagkapitein was op het slagschip HMS Revenge.
In 1937 werd Holland benoemd tot maritiem aide-de-camp van koning George VI. Hij bleef actief in hooggeplaatste functies binnen de Royal Navy en werd in januari 1939 commandant van het 2e Slagschip squadron.
Tweede Wereldoorlog
De Slag bij Kaap Spartivento
In november 1940 voerde Holland het bevel over het 18e Kruisersquadron in de Middellandse Zee. Op 27 november leidde hij dit eskader in de Slag bij Kaap Spartivento, een confrontatie met de Italiaanse marine. Tijdens deze slag bewees Holland zijn vaardigheden als specialist in maritieme artillerie.
Bevel over de Battlecruiser Squadron
In mei 1941 werd Holland aangesteld als commandant van de Battlecruiser Squadron, bestaande uit de slagkruiser HMS Hood en het slagschip HMS Prince of Wales. Zijn opdracht was om de Duitse slagschepen KMS Bismarck en KMS Prinz Eugen te onderscheppen. Deze schepen probeerden via de Straat Denemarken door te breken naar de Atlantische Oceaan om geallieerde konvooien aan te vallen.
Slag in de Straat Denemarken
De confrontatie
Op 22 mei 1941 vertrok de Britse strijdmacht vanuit Groot-Brittannië. Het eskader van Holland werd begeleid door zes torpedobootjagers: HMS Electra, HMS Achates, HMS Antelope, HMS Anthony, HMS Echo en HMS Icarus. Het doel was om de Duitse schepen te onderscheppen en hun doorbraak naar de Atlantische Oceaan te voorkomen.
Op 24 mei 1941, in de vroege ochtenduren, werd contact gemaakt met de Duitse schepen. Rond 05:35 opende de HMS Hood het vuur op de Bismarck. Kort daarna vuurde de Bismarck terug. Om 06:01 werd de Hood geraakt door een salvo dat een explosie veroorzaakte in de munitieopslagplaatsen. De kracht van de explosie was zo groot dat het schip in tweeën brak en binnen enkele minuten zonk.
Vice-admiraal Holland kwam om tijdens deze explosie, samen met 1.415 andere bemanningsleden. Slechts drie personen overleefden de ramp. Het snelle verloop van de vernietiging maakte het onmogelijk voor Holland of andere bemanningsleden om actie te ondernemen.
Nasleep van de slag
Hoewel de HMS Hood verloren ging, slaagde de HMS Prince of Wales erin schade toe te brengen aan de KMS Bismarck, waaronder een kritieke beschadiging van haar brandstoftanks. Dit dwong de Bismarck zich terug te trekken richting bezet Frankrijk. De Slag in de Straat Denemarken markeerde het begin van een intensieve jacht op de Bismarck, die enkele dagen later tot haar vernietiging leidde.
Erfenis en herinnering
Vice-admiraal Lancelot Holland wordt beschouwd als een ervaren officier van de Royal Navy. Zijn dood tijdens de Slag in de Straat Denemarken markeert een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de ondergang van de HMS Hood een groot verlies betekende voor de Britse marine, droegen de inspanningen van Holland en zijn eskader bij aan de uiteindelijke vernietiging van de Bismarck. De ramp met de Hood blijft een van de meest gedocumenteerde gebeurtenissen in de geschiedenis van de maritieme oorlogsvoering.
Bronnen en meer informatie
- Afbeelding: scan da “Caccia alla Bismarck” di L.Kennedy, Public domain, via Wikimedia Commons
- Müllenheim-Rechberg, Burkard Freiherr von (2002). Schlachtschiff Bismarck – Ein Überlebender in seiner Zeit. Frankfurt am Main: Ullstein Verlag. ISBN 3-548-25644-9.
- Koop, Gerhard; Schmolke, Klaus-Peter (1990). Die Schlachtschiffe der Bismarck-Klasse. Koblenz: Bernard & Graefe Verlag. ISBN 3-7637-5890-9.
- Kennedy, Ludovic (2003). Versenkt die Bismarck!. München: Pavillon-Verlag. ISBN 3-453-87101-4.
- Brennecke, Jochen (1960). Schlachtschiff Bismarck. Hamburg: Koehler Verlag. ISBN 3-7822-0368-2.
- Ballard, Robert D.; Archbold, Rick (2000). Germany’s greatest battleship surrenders her secrets . ISBN 9780340529768
- Bronnen Mei1940