Zwarthemden, ‎‎MVSN Italiaanse Nationaal Fascistische Partij‎‎

Zwarthemden, ‎‎MVSN Italiaanse Nationaal Fascistische Partij‎‎ tijdens de mars naar Rome
Zwarthemden, ‎‎MVSN Italiaanse Nationaal Fascistische Partij‎‎ tijdens de mars naar Rome

‎De ‎‎Vrijwillige Militie voor Nationale Veiligheid‎‎ (‎‎Italiaans‎‎: ‎‎Milizia Volontaria per la Sicurezza Nazionale‎‎ (‎‎MVSN‎‎), gewoonlijk de ‎‎Zwarthemden‎‎ (‎‎Italiaans‎‎: ‎‎Camicie Nere‎‎, CCNN, enkelvoud: ‎‎Camicia Nera‎‎) of ‎‎squadristi‎‎ genoemd, was oorspronkelijk de ‎‎paramilitaire‎‎ vleugel van de ‎‎Nationaal Fascistische Partij‎‎, bekend als de ‎‎ Squadrismo‎‎, en na 1923 een volledig vrijwillige ‎‎militie‎‎ van het ‎‎Koninkrijk Italië‎‎ onder ‎‎fascistisch bewind‎‎, vergelijkbaar met de ‎‎SA‎‎.

Geïnspireerd door de Roodhemden van Giuseppe Garibaldi, organiseerde Benito Mussolini de zwarthemden als een militair instrument voor zijn fascistische beweging. De leden onderscheidden zich door hun zwarte uniformen (gemodelleerd naar die van de ‎‎Arditi‎‎, de Italiaanse elitetroepen van de Eerste Wereldoorlog) en hun loyaliteit aan ‎‎Benito Mussolini‎‎, de ‎‎Duce‎‎ (leider) van ‎‎het fascisme‎‎, aan wie ze een eed zwoeren.

De oprichters van de paramilitaire groepen waren nationalistische intellectuelen, voormalige legerofficieren en jonge landeigenaren die zich verzetten tegen boeren- en landarbeidersvakbonden.

Hun methoden werden harder naarmate Mussolini’s macht groeide en ze gebruikten geweld en intimidatie tegen Mussolini’s tegenstanders. ‎In 1943, na de ‎‎val van het fascistische regime‎‎, werd de MVSN geïntegreerd in het ‎‎Koninklijke Italiaanse Leger‎‎ en ontbonden.‎

Later werd de achterliggende gedachte en het uniform overgenomen door anderen die Mussolini’s ideeën deelden. Zo creëerde Adolf Hitler de Bruinhemden van de SA en werden de SS‘ers ook wel de Zwarthemden genoemd vanwege hun zwarte uniform.

Sir Oswald Mosley stichtte de British Union of Fascists en ook deze groep droeg de naam Zwarthemden. William Dudley Pelley stichtte het Silver Legion of America en deze groep noemde zich ook wel de Zilverhemden.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Regio Esercito – Uniformi della M.V.S.N. – Regolamento 1935 – Ufficiali
  3. Camicie Nere: Blackshirts MVSN & CCNN – Comando Supremo