Operation Market Garden 17 – 25 september 1944

Operation Market Garden was de codenaam voor een Geallieerd offensief in september 1944, dat bedoeld was om vanaf de Nederlandse zuidgrens in een keer door te stoten naar Arnhem?. Daarmee zouden dan alle grote waterwegen op weg naar het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland, overgestoken zijn. Het bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden) en was ontwikkeld uit een meer bescheiden plan met als codenaam Operation Comet.

Met de Operatie Market Garden, wordt vaak De slag bij Arnhem bedoelt, terwijl het een veel grotere operatie betreft. De operatie bestond uit grond en lucht optreden van de geallieerde stijdkrachten. Tijdens deze operatie weren in meerdere droppings drie divisies en een brigade ingezet. Dit was de grootste inzet van luchtlandingstroepen in de geschiedenis. In de weken na de invasie van Normandië,op D-Day, 6 juni 1944, braken de geallieerden uit het Normandische bruggenhoofd en rukten door Frankrijk, Belgie op richting Duitsland. Op 25 augustus werd Parijs bevrijd, op 3 september Brussel en op 4 september Antwerpen.

De Duitse Wehrmacht had zware verliezen geleden en waren op de terugtocht. De Wehrmacht had zijn samenhang verloren, waren gedemoraliseerd en had een tekort aan personeel, materieel, reserve onderdelen en voorraden. De Britse veldmaarschalk Montgomery wist opperbevelhebber Eisenhower er van te overtuigen dat door deze verrassingsaanval de wanordelijke Duitse terugtocht uit Frankrijk kon worden uitgebuit om zo de afloop van de oorlog aanzienlijk te versnellen. Tevens zouden de Geallieerde troepen nu Duitsland kunnen bereiken, zonder dat zij zich door de gevreesde Siegfried Line heen moesten vechten. Deze linie was een zwaar bewapend bolwerk van bunkers en antitankobjecten.

Hier doorheen breken was moeilijk en zou zeker veel levens kosten. Het plan was in essentie als volgt: parachutisten diep in vijandelijk gebied inzetten, waar ze steden en vooral bruggen moesten veroveren, waarna de grondtroepen door de Duitse verdediging konden breken via de door de parachutisten vrijgemaakte corridor tot in Arnhem. Duitsland? zou nog voor Kerstmis 1944 verslagen zijn.