Operatie Dynamo 26 mei 1940

0
1324

Operatie Dynamo was een actie van 26 mei tot 4 juni 1940 om de Britse expeditionaire troepen in Duinkerken, omsingeld door de Duitsers, te evacueren. De operatie kreeg de naam Dynamo omdat de evacuatie werd gepland in de dynamokamer van het marinehoofdkwartier onder het kasteel te Dover. De operatie werd georganiseerd door viceadmiraal Ramsay en bestond uit een gecombineerde vloot van 40 Britse en Franse torpedobootjagers met daarnaast mijnenvegers, patrouilleschepen, vrachtschepen, plezierboten en honderden privé-bootjes die al dan niet vrijwillig dienst deden.

Gedurende negen dagen evacueerde deze armada van meer dan 900 schepen 338.226 militairen, voor het merendeel Brits en 123.095 Fransen, vanuit Duinkerke en de omliggende stranden. Tijdens de evacuatie? vochten delen van het Brits expeditionair leger en het Frans leger een hevige strijd tegen het oprukkende Duitse leger ter behoud van de verdedigingslijn rond de evacuatiezone. Tijdens de evacuatie werden zo’n 50.000 voertuigen achtergelaten en werden 35.000 voor het overgrote merendeel Franse soldaten niet geëvacueerd. De Britten verloren 235 schepen in de operatie.

Een gedeelte van de geëvacueerde troepen werd onmiddellijk weer aan land gebracht via de havens van Normandië, doch velen werden kort erna gedood of gevangen genomen.