10e SS-Panzer-Division

Logo 10th SS Panzer Division Frundsberg
De 10e SS-Pantserdivisie "Frundsberg" was een Duitse eenheid die vocht aan zowel het oost- als westfront tijdens WOII.

De 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg” (Duits: 10. SS-Panzerdivision “Frundsberg”) was een pantserdivisie van de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog. De divisie werd opgericht in februari 1943 en bleef actief tot de overgave van nazi-Duitsland in mei 1945. De eenheid kreeg haar naam ter ere van Georg von Frundsberg, een 16e-eeuwse Duitse veldheer, bekend om zijn militaire vaardigheden tijdens de Italiaanse Oorlogen.

Oprichting en samenstelling

De oprichting van de 10e SS-Pantserdivisie begon op 1 februari 1943 in Zuid-Frankrijk. Dit vond plaats in het kader van de uitbreiding van de Waffen-SS, nadat eerdere eenheden aanzienlijke verliezen hadden geleden tijdens de veldslagen aan het oostfront. De divisie bestond grotendeels uit dienstplichtigen, waarbij ook vrijwilligers uit verschillende Europese landen dienden. Vooral Hongaarse Duitsers (Donau-Zwaben) maakten een aanzienlijk deel van de manschappen uit, als gevolg van een Duits-Hongaarse overeenkomst over militaire dienstplicht.

Aanvankelijk werd de eenheid georganiseerd als een pantsergrenadierdivisie, maar op 1 juni 1943 werd de eenheid officieel omgevormd tot een pantserdivisie. De divisie werd uitgerust met een breed scala aan voertuigen en tanks, waaronder buitgemaakte voertuigen van het Italiaanse leger na de Italiaanse capitulatie in september 1943. Dit stelde de divisie in staat haar mobiliteit en vuurkracht aanzienlijk te verbeteren, wat cruciaal zou blijken tijdens latere operaties.

Eenheden van de 10e SS-Pantserdivisie

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de belangrijkste eenheden van de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”:

EenheidDuitse naam
10e SS-PantserregimentSS-Panzer-Regiment 10
21e SS-PanzergrenadierregimentSS-Panzergrenadier-Regiment 21
22e SS-PanzergrenadierregimentSS-Panzergrenadier-Regiment 22
10e SS-VerkenningsbataljonSS-Aufklärungsabteilung 10
10e SS-PantserartillerieregimentSS-Panzer-Artillerie-Regiment 10
10e SS-PantserjagerbataljonSS-Panzerjäger-Abteilung 10
10e SS-FlakbataljonSS-Flak-Abteilung 10
10e SS-PioniersbataljonSS-Panzerpionier-Bataillon 10
10e SS-PantsercommunicatiebataljonSS-Panzer-Nachrichten-Abteilung 10
10e SS-OnderhoudsbataljonSS-Instandsetzungsabteilung 10
10e SS-ProvianteringseenheidSS-Wirtschaftsbataillon 10
10e SS-Medisch bataljonSS-Sanitätsbataillon 10
10e SS-VervangingsbataljonSS-Feldersatz-Bataillon 10

Deze eenheden vormden de ruggengraat van de divisie en waren verantwoordelijk voor een breed scala aan militaire taken, van infanterie- en tankgevechten tot artillerieondersteuning en logistiek.

Training en eerste inzet

Het trainingsproces van de 10e SS-Pantserdivisie vond plaats in verschillende locaties in Zuid-Frankrijk, waaronder Bordeaux en Limoges. Deze periode werd gekenmerkt door intensieve militaire training, het integreren van nieuwe wapensystemen en het voorbereiden op gevechtsoperaties. In de tweede helft van 1943 werd de divisie overgebracht naar de regio Marseille om deel te nemen aan Operatie Siegfried, de overname van het Italiaanse bezettingsgebied in Zuid-Frankrijk.

In maart 1944 werd de divisie verplaatst naar het oostfront in Galicië, waar zij werd ingezet om het ingesloten 1e Pantserleger te ontzetten. De divisie, samen met haar zusterdivisie, de 9e SS-Pantserdivisie “Hohenstaufen”, speelde een belangrijke rol in de gevechten bij Tarnopol. Op 5 april 1944 startte de divisie een aanval, waarbij het een corridor opende voor het ingesloten 1e Pantserleger. De slag was een succes, hoewel de divisie aanzienlijke verliezen leed door de intense gevechten.

Terugkeer naar Frankrijk en Operatie Overlord

Na de succesvolle operatie in Galicië werd de 10e SS-Pantserdivisie teruggeroepen naar Frankrijk, waar de geallieerden op 6 juni 1944 (D-Day) waren geland in Normandië. De divisie arriveerde op 25 juni in Normandië en nam posities in tussen Caen en Villers-Bocage. De Duitse verdediging in Normandië was van cruciaal belang om de geallieerde opmars te vertragen, en de 10e SS-Pantserdivisie zou hier een actieve rol in spelen.

De eerste grote gevechtsactie van de divisie in Normandië vond plaats tijdens Operatie Epsom (26-30 juni 1944), een geallieerde aanval gericht op het veroveren van Caen. Samen met de 9e SS-Pantserdivisie “Hohenstaufen” probeerde de divisie de Britse troepen tegen te houden, wat leidde tot hevige gevechten rond de Odon-rivier en heuvel 112. Ondanks aanvankelijke successen slaagde de divisie er niet in de Britse doorbraak volledig te stoppen.

De strijd om de Zak van Falaise

In de weken na Operatie Epsom bleef de 10e SS-Pantserdivisie betrokken bij zware gevechten in Normandië. Toen de geallieerden begin augustus 1944 hun opmars versnelden, kwam de divisie terecht in de Zak van Falaise, een omsingeling van Duitse troepen door geallieerde eenheden. Op 16 augustus 1944 begon de divisie, samen met andere Duitse eenheden, een poging om uit de omsingeling te breken. Hoewel een groot deel van de eenheid wist te ontsnappen, leed de divisie zware verliezen en verloor ze het grootste deel van haar voertuigen en tanks.

Na de slag bij Falaise was de 10e SS-Pantserdivisie sterk verzwakt. Ze werd teruggetrokken naar Nederland om zich te hergroeperen en te herbewapenen. Dit zou echter slechts een korte rustperiode blijken, aangezien de divisie al snel betrokken zou raken bij een van de grootste geallieerde operaties van de oorlog: Operatie Market Garden.

Operatie Market Garden en gevechten in Nederland

In september 1944 werd de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg” opnieuw naar het front gestuurd, ditmaal naar Nederland, waar de geallieerden Operatie Market Garden hadden gelanceerd. Dit ambitieuze plan had als doel om via luchtlandingen en een snelle opmars over de grond de grote bruggen over de Rijn te veroveren, wat een directe route naar Duitsland zou openen. De Duitse strijdkrachten in Nederland, waaronder de 10e SS-Pantserdivisie en de 9e SS-Pantserdivisie “Hohenstaufen”, speelden een sleutelrol in het dwarsbomen van deze operatie.

Heinz Harmel, SS-Brigadeführer u. Generalmajor
Afbeelding toont Heinz Harmel (midden), commandant van de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”, naast Otto Paetsch (links), februari 1945.

De slag om Arnhem

Operatie Market Garden begon op 17 september 1944 met grootschalige luchtlandingen van Britse, Amerikaanse en Poolse troepen, die de bruggen bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven moesten veiligstellen. De 10e SS-Pantserdivisie werd snel ingezet om de geallieerde opmars te vertragen en de Rijnbrug bij Arnhem te verdedigen.

Hoewel de Britse 1e Luchtlandingsdivisie erin slaagde om de noordkant van de brug in Arnhem te bereiken, kon zij niet voldoende versterkingen krijgen om de brug vast te houden. De 10e SS-Pantserdivisie organiseerde zich snel en plaatste Kampfgruppen (gevechtsgroepen) in strategische posities rond Arnhem. Kampfgruppe Frundsberg, een deel van de divisie dat voldoende gevechtsklaar was, vormde de kern van de Duitse verdediging.

Gevechten bij Nijmegen en terugtrekking van Frundsberg

Op 20 september 1944 ondernamen Amerikaanse troepen van de 82e Luchtlandingsdivisie een succesvolle amfibieaanval over de Waal bij Nijmegen, waarmee ze de bruggen over deze rivier veroverden. De 10e SS-Pantserdivisie, die op dat moment in defensieve stellingen lag bij Nijmegen, leed zware verliezen en werd gedwongen zich terug te trekken richting Arnhem.

Ondanks de geallieerde successen bij Nijmegen, slaagde de 10e SS-Pantserdivisie, samen met andere Duitse eenheden, erin om de corridor van de geallieerde troepen naar Arnhem af te snijden. Hierdoor werd de Britse 1e Luchtlandingsdivisie bij Arnhem geïsoleerd en onder zware druk gezet. Na een week van hevige gevechten moest de Britse divisie zich terugtrekken, waarmee Operatie Market Garden als mislukt kon worden beschouwd. De 10e SS-Pantserdivisie speelde een belangrijke rol in deze Duitse overwinning, hoewel zij ook aanzienlijke verliezen leed.

Rustperiode en hergroepering

Na de strijd in Nederland werd de 10e SS-Pantserdivisie teruggetrokken naar Duitsland om zich te herbewapenen en te rusten. De divisie, die in de voorgaande maanden zware verliezen had geleden in Normandië en Nederland, moest dringend versterkt worden met nieuwe tanks en infanterie. Deze rustperiode duurde echter niet lang, aangezien de gevechten aan zowel het oost- als westfront in intensiteit toenamen.

Gevechten in de Elzas en Ardennen

In januari 1945 werd de 10e SS-Pantserdivisie ingezet aan het westfront, in de regio Elzas, waar ze deelnam aan Operatie Nordwind. Deze Duitse tegenaanval in de Elzas had als doel om de geallieerde troepen terug te dringen en strategische posities te heroveren. De divisie was betrokken bij zware gevechten rondom het Gambsheim-bruggenhoofd, waar ze eenheden van het Amerikaanse Task Force Linden tegenkwam. Hoewel de aanval aanvankelijk enige successen boekte, liep Operatie Nordwind uiteindelijk vast door het tekort aan brandstof en reserves aan Duitse zijde, evenals het sterke verzet van de geallieerden.

Na de mislukking van Operatie Nordwind werd de divisie opnieuw teruggetrokken, ditmaal naar het oostfront, waar ze in februari 1945 werd ingezet in de verdediging van Pommeren tegen het oprukkende Rode Leger.

Gevechten aan het oostfront en de verdediging van Berlijn

In februari 1945 werd de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg” naar het oostfront verplaatst, waar de situatie voor de Duitse troepen steeds nijpender werd. Het Rode Leger rukte snel op in het oosten en de Duitse strijdkrachten stonden onder grote druk om de aanvallen af te slaan. De divisie werd ingezet in Pommeren, waar zij deelnam aan Operatie Sonnenwende (Solstice), een Duitse tegenaanval met als doel om het oprukkende 1e Wit-Russische Front te stoppen en de strategische stad Stettin te verdedigen.

Operatie Sonnenwende en de slag om Stettin

Operatie Sonnenwende, gelanceerd in februari 1945, was een poging van de Duitsers om het Rode Leger tijdelijk te vertragen en kritieke gebieden in Pommeren te behouden. De 10e SS-Pantserdivisie speelde een sleutelrol in deze operatie, waarbij ze ingezet werd in aanvallen op Sovjetposities rondom Stargard en Reetz. Hoewel de Duitse troepen aanvankelijk enkele lokale successen boekten, waren ze uiteindelijk niet in staat om de opmars van het Rode Leger te stoppen. De slag om Stettin werd een van de laatste grote veldslagen in Pommeren, en ondanks hevig verzet moesten de Duitse troepen zich uiteindelijk terugtrekken.

Na het mislukken van Operatie Sonnenwende werd de divisie gedwongen zich terug te trekken naar het westen, richting de rivier de Oder, waar ze nieuwe verdedigingsposities innam. In maart 1945 werd de 10e SS-Pantserdivisie hergroepeerd en naar de regio Spremberg gestuurd om daar deel te nemen aan de verdediging van Berlijn, waar de eindfase van de oorlog in Europa zich zou afspelen.

De omsingeling van Spremberg

In april 1945 bevond de 10e SS-Pantserdivisie zich in de omgeving van Spremberg, ten zuiden van Berlijn, waar zij samen met andere Duitse eenheden, zoals de 344e Volksgrenadierdivisie en de Führer-Begleit-Divisie, betrokken was bij zware gevechten tegen het oprukkende 1e Oekraïense Front van het Rode Leger. De Duitse strijdkrachten raakten echter snel omsingeld in wat bekend zou worden als de Spremberg-pocket.

Op 19 april 1945 ondernam de divisie een poging om uit de omsingeling te breken. Een deel van de eenheid slaagde erin door de Sovjetlinies te breken en richting het westen te trekken, maar andere delen van de divisie werden opnieuw omsingeld bij Kausche, een klein dorp ten zuidoosten van Spremberg. Na zware gevechten wisten delen van de divisie wederom uit te breken, maar het was duidelijk dat de divisie niet meer in staat was om gecoördineerde operaties uit te voeren.

De laatste dagen: terugtrekking en overgave

In de laatste dagen van april 1945 was de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg” nauwelijks meer een effectieve strijdmacht. De overlevende eenheden van de divisie trokken zich terug richting het westen, in een poging de Amerikaanse linies te bereiken en zich over te geven aan de westelijke geallieerden, om zo gevangenschap door de Sovjets te voorkomen. Onderweg voerden ze sporadische gevechten met oprukkende Sovjeteenheden, waaronder enkele tankgevechten nabij Moritzburg en Gambitz.

Op 5 mei 1945, slechts enkele dagen voor het einde van de oorlog in Europa, kregen de resterende delen van de divisie het bevel om zich te verzamelen ten westen van Dresden. Op dat moment was het echter duidelijk dat het Duitse leger op instorten stond. Op 7 mei wisten kleine eenheden van de 10e SS-Pantserdivisie nog enkele T-34 tanks van het Rode Leger uit te schakelen, maar deze gevechten hadden geen strategisch belang meer.

De volgende dag, op 8 mei 1945, eindigde de Tweede Wereldoorlog in Europa met de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland. De resterende troepen van de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”, die zich bevonden in Tsjecho-Slowakije, gaven zich over aan de Amerikaanse troepen. Een klein aantal soldaten wist te ontsnappen aan gevangenschap door zich naar het westen te begeven, maar het merendeel werd gevangengenomen door het Rode Leger of Tsjechische partizanen.

Commandanten van de 10e SS-Pantserdivisie

Gedurende haar actieve periode stond de 10e SS-Pantserdivisie onder het bevel van vijf verschillende commandanten. De meest prominente onder hen was Heinz Harmel, die de divisie leidde tijdens de gevechten in Normandië en Operatie Market Garden. Harmel was een ervaren officier, bekend om zijn tactische inzichten, maar ondanks zijn inspanningen kon hij de onvermijdelijke nederlaag van Duitsland niet voorkomen.

CommandantPeriode
SS-Standartenführer Michael Lippert1 februari 1943 – 15 februari 1943
SS-Gruppenführer Lothar Debes15 februari 1943 – 15 november 1943
SS-Gruppenführer Karl Fischer von Treuenfeld15 november 1943 – 27 april 1944
SS-Brigadeführer Heinz Harmel27 april 1944 – 28 april 1945
SS-Obersturmbannführer Franz Roestel28 april 1945 – 8 mei 1945

Notabele personen

Een van de bekendste personen die diende in de 10e SS-Pantserdivisie was de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass. In november 1944, op 17-jarige leeftijd, werd Grass als tankbemanningslid opgeroepen voor dienst in de divisie. Hij raakte gewond in de laatste dagen van de oorlog en werd gevangengenomen. Grass zou pas in 2006 onthullen dat hij tijdens de oorlog had gediend in de Waffen-SS, wat voor controverse zorgde.

Conclusie: Het einde van de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”

De 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg” speelde een actieve rol in enkele van de zwaarste en meest cruciale veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf haar oprichting in 1943 tot haar overgave in mei 1945 was de divisie betrokken bij gevechten aan zowel het oost- als het westfront, en leverde zij felle tegenstand tegen de geallieerde strijdkrachten in Normandië, Nederland en het oosten van Duitsland. De eenheid leed echter aanzienlijke verliezen gedurende haar campagnes, vooral tijdens de Slag om de Zak van Falaise en de verdediging van het Rijngebied.

De deelname van de 10e SS-Pantserdivisie aan Operatie Market Garden was een cruciaal moment in de strijd tegen de geallieerden, waarbij de divisie erin slaagde om de Britse opmars naar Arnhem te stoppen. Na deze operatie werd de divisie ingezet in steeds wanhopigere gevechten aan het oostfront, waar de situatie voor Duitsland verslechterde. De divisie vocht tot de laatste dagen van de oorlog in Europa, maar tegen die tijd was ze niet meer in staat om een significante bijdrage te leveren aan de Duitse oorlogsvoering.

Na de oorlog werd de rol van de 10e SS-Pantserdivisie vaak in verband gebracht met de bredere geschiedenis van de Waffen-SS, een organisatie die werd veroordeeld vanwege haar betrokkenheid bij oorlogsmisdaden en de ideologie van het nazisme. Hoewel de divisie zelf geen grote oorlogsmisdaden op haar naam had staan, waren haar acties, zoals die van alle Waffen-SS-eenheden, onlosmakelijk verbonden met het regime dat verantwoordelijk was voor enkele van de grootste gruweldaden van de 20e eeuw.

Bronnen en meer informatie

  • Jean-Luc Leleu, 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”, Normandië 1944. Editions Heimdal, Bayeux, 1999. ISBN: 2-84048-125-1.
  • Rolf Michaelis, De 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”. Dörfler Verlag, Eggolsheim, 2004. ISBN: 978-3-89555-594-7.
  • Stephan Cazenave, Kroniek van de SS Pz Verkenningsafdeling 10 “Frundsberg”. Leonidas, Barsinghausen, 2008. ISBN: 978-3-940504-13-5.
  • Jean Mabire, SS-Pantserdivisies in Normandië: Hohenstaufen en Frundsberg in de zomer van 1944. Grancher, Parijs, 2001. ISBN: 2-7339-0734-4.
  • Rolf Stoves, Duitse grote eenheden 1935-1945. Nebel Verlag, Eggolsheim, 2003. ISBN: 3-89555-102-3.
  • Afbeelding 1: file remade ; original creator unknown / nazi germany, Public domain, via Wikimedia Commons
  • Afbeelding 2: Bundesarchiv, Bild 183-2006-0819-500 / Adendorf, Peter / CC-BY-SA 3.0CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons
  • Bronnen Mei1940