De ondertekening van het Verdrag van Versailles 28 juni 1919

Deze film laat de het onderteken van het Verdrag van Versailles. Dit verdrag werd door de Duitsers als te zwaar beschouwd. In dit verdrag werd Duitsland gereduceerd tot een tweede rangsmogenheid en veel Duits grondgebied werd afgestaan aan de buurlanden. In het verdrag werd Duitsland en zijn bondgenoten als enige verantwoordelijk gesteld voor de schuld van het uitbreken van de eerste wereldoorlog.

Duitsland erkende gedwongen dat het verantwoordelijk was voor de geleden oorlogsschade en moest die vergoeden. In afwachting van een definitieve schaderegeling moest het al herstelbetalingen doen in natura: alle grote koopvaardijschepen, een vijfde van de vissersvloot, grote hoeveelheden steenkool, locomotieven, machines, enzovoort, aan de zwaarst getroffen landen, waaronder België.

Ten slotte kreeg Duitsland nog allerlei andere beperkingen, zoals internationale controle op de luchtvaart en de scheepvaart op de grote rivieren.

Dit verdrag was de voedingsbodem voor de groei en opkomst van de NSDAP en Hitler, die het verdrag van Versailles wilde opzeggen.