Soldaat van Oranje (1977): Oorlogsfilm

Soldaat van Oranje is een Nederlandse romantische thriller uit 1977, geregisseerd en mede geschreven door Paul Verhoeven en geproduceerd door Rob Houwer, met Rutger Hauer en Jeroen Krabbé in de hoofdrollen. De film speelt zich af rond de Duitse bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en laat zien hoe individuele studenten verschillende rollen hebben in de oorlog. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek Soldaat van Oranje van Erik Hazelhoff Roelfzema.

De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over studenten in Leiden: Erik Lanshof, Guus LeJeune, Jan Weinberg en Alex. Robby Froost is de vriend van Erik; Esther is de vriendin van Robby. Sommigen werken samen; anderen sluiten zich aan bij het Nederlandse verzet.

Het begint met een flashforward: een direct naoorlogs journaal van koningin Wilhelmina die terugkeert naar Nederland. De film verplaatst zich vervolgens naar de late jaren 1930 in Leiden, waar eerstejaars de inwijdingsrituelen van hun broederschap ondergaan. Erik wordt eruit geplukt door Guus, de stoel, die een kom soep op zijn hoofd laat vallen en hem verwondt. Guus verontschuldigt zich en biedt een kamer aan in zijn studentenhuis. Daar drinken de leerlingen (Erik, Guus, Jacques, Jan en Alex) hun vriendschap.

In september 1939 onderbreekt een Engelse radio-uitzending hun tennis en kondigt de oorlogsverklaring aan Duitsland aan. Aanvankelijk zijn ze ongewapend, omdat ze geloven dat Nederland neutraal zal blijven zoals in de Eerste Wereldoorlog. Jan, een Jood, en Alex, die half Duits is, sluiten zich aan bij het Nederlandse leger. In mei 1940 valt Duitsland binnen. Erik en Guus proberen zich aan te sluiten, maar worden afgescheept. Al snel capituleert Nederland na de Rotterdamse Blitz.

Robby heeft via een radiozender in zijn tuin contact met de Nederlandse regering-in-ballingschap en biedt Erik een vlucht naar Londen aan. Jan, een bokskampioen, valt twee fascisten aan die een Joodse venter lastigvallen, dus erik biedt zijn stoel aan Jan aan. De Duitsers onderscheppen echter de pick-up: Jan wordt gevangengenomen maar Erik ontsnapt.

Erik ziet Alex marcheren in een vertrekkende militaire parade van de Waffen-SS. Later wordt ook Erik gevangengenomen. Jan vertelt hem, op basis van de opmerking van zijn ondervrager, dat een Van der Zanden in Londen hen heeft verraden. Jan, die zich verzet tegen verhoor, wordt geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Robby’s radio wordt ontdekt en hij wordt gedwongen om voor de Gestapo te werken door hun dreigement Esther, een Joodse, te deporteren naar een Pools werkkamp.

Erik en Guus vluchten naar Londen op het Zwitserse vrachtschip St. Cergue. In Londen ontmoet Erik Van der Zanden (gemodelleerd naar generaal François van ‘t Sant) en probeert hem te vermoorden. Hij is echter geen verrader, maar hoofd van de Nederlandse Centrale Inlichtingendienst en privésecretaris van koningin Wilhelmina. Guus begint een affaire met Susan, een secretaresse in de Britse inlichtingendienst. Erik en Guus spreken af om verzetsleiders te redden voor naoorlogse rollen. Guus wordt aan land gebracht en ontmoet de leiders. Omdat Guus’ radio beschadigd is door zeewater, gebruiken ze Robby om contact op te nemen met Londen.

Erik volgt dan om het vertrek van Guus en de verzetsleiders over zee te regelen. Robby is echter geïnfiltreerd in de groep en dus zijn de Duitsers hen gevolgd. Erik ziet Robby bij zich en probeert hen tevergeefs te waarschuwen. Nadat hij in het strandhuisfeest is gedoken voor dekking, Alex heeft gezien en met hem stijldansen heeft gedanst, ontmoet Erik de anderen op het strand. Als Robby merkt dat Erik op de hoogte is van zijn samenwerking, vuurt hij een signaalflits af. Ondanks Duitse waarschuwingen probeert de groep te vluchten, maar de leiders worden gedood. Guus ontsnapt door te zwemmen, maar alleen Erik bereikt het schip.

Guus schiet Robby later op straat dood. Hij vlucht, maar wordt gepakt en geguillotineerd. Aan het oostfront wordt Alex in een latrine gedood door een handgranaat van een jongen die hij had bespot toen de jongen om voedsel smeekte. Erik wordt RAF-bommenwerperpiloot en wordt later benoemd tot assistent van koningin Wilhelmina en vergezelt haar huis. Erik ontdekt dat Nederlanders Esthers haar hebben afgeknipt als straf voor haar en Robby’s medewerking. Ze zegt dat ze geen wrok koestert. Tot slot viert Erik het einde van de oorlog met een medestudent, Jacques ten Brinck, die het ook overleefde.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Soldier of Orange – Wikipedia
  3. Soldier of Orange (1977) – Paul Verhoeven | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie
  4. Soldier of Orange – Rotten Tomatoes
  5. Soldaat van Oranje (1977) – IMDb
  6. Soldaat van Oranje (boek) – Wikipedia
  7. Soldaat van Oranje (musical) – Wikipedia