Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog

Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog
Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog

In de Nederlandse historiografie neemt het werk van Loe de Jong, “Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog”, een bijzondere plaats in. Dit omvangrijke standaardwerk, uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), biedt een diepgaand inzicht in de impact van de Tweede Wereldoorlog op Nederland en de Nederlandse bevolking. Het werk, dat bestaat uit 26 delen met in totaal 18.000 pagina’s, is het resultaat van decennialang onderzoek door De Jong en zijn team.

Loe de Jong (1914-2005), historicus en van 1945 tot 1979 directeur van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, heeft met zijn werk een onuitwisbare stempel gedrukt op het collectieve geheugen van Nederland in oorlogstijd. Zijn gedetailleerde beschrijvingen, analytische scherpte en de omvang van zijn onderzoek hebben “Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog” tot het ultieme naslagwerk gemaakt over deze periode in de Nederlandse geschiedenis.

Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Digitale Beschikbaarheid: Een Schat aan Informatie voor Iedereen

Een opmerkelijke ontwikkeling is de recente beslissing van het NIOD om het volledige werk van Loe de Jong gratis online beschikbaar te stellen. Deze digitale toegankelijkheid maakt het voor iedereen mogelijk om zich te verdiepen in de complexiteit en nuances van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De online versie omvat alle wetenschappelijke voetnoten, wat het een onschatbare bron maakt voor zowel academici als liefhebbers van geschiedenis.

Het feit dat de foto’s niet in de digitale uitgave zijn opgenomen vanwege auteursrechten, doet niets af aan de waarde van het werk. Veel van deze beelden zijn reeds toegankelijk via de beeldbank van het NIOD, waardoor geïnteresseerden alsnog een visuele dimensie aan hun onderzoek of leeservaring kunnen toevoegen.

Toekomstige Ontwikkelingen en Blijvende Waarde

Met plannen om het werk nog toegankelijker te maken door de implementatie van gerichte zoekopdrachten, blijft het NIOD innoveren om de kennis over deze kritieke periode in de Nederlandse geschiedenis te verspreiden. Dit initiatief benadrukt het blijvende belang en de relevantie van De Jongs onderzoek voor toekomstige generaties.

Loe de Jongs “Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog” staat symbool voor een monumentale inspanning om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Het biedt niet alleen een exhaustief overzicht van gebeurtenissen en ontwikkelingen tijdens de oorlogsjaren, maar stimuleert ook reflectie op de invloed van de oorlog op de Nederlandse samenleving en identiteit.

Als zodanig blijft het werk van Loe de Jong een essentiële bron voor iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog, de geschiedenis van Nederland, en de lessen die we kunnen trekken uit een van de meest tumultueuze perioden van de twintigste eeuw.

Link: https://www.niod.nl/nl/publicaties/het-koninkrijk-der-nederlanden-in-de-tweede-wereldoorlog