Boek ‘Bernhard Gate’ beschrijft landverraad Prins Bernhard

Prins Bernhard der Nederlanden in 1942
Prins Bernhard der Nederlanden in 1942

Het onlangs verschenen boek ‘Bernhard Gate,’ geschreven door journalist Ton Biesemaat en uitgegeven door Elmar, legt aan de hand van getuigenverklaringen bloot dat Prins Bernhard tijdens de Tweede Wereldoorlog contact had met Duitse spionageorganisaties.

In het boek wordt de zogenaamde ‘stadhoudersbrief’ geïntroduceerd met behulp van verklaringen van onder andere Jan Heitink, de gepensioneerde adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf. Deze brief, geschreven door Prins Bernhard aan Adolf Hitler, suggereert dat de prins zich aanbood om stadhouder van Nederland te worden in het door de Duitsers bezette Europa.

Volgens de auteur van ‘Bernhard Gate’ is De Telegraaf al vijftig jaar op de hoogte van het belastende oorlogsverleden van de Prins der Nederlanden. Telkens wanneer er schandalen rondom de prins opdoken, heeft de krant deze informatie verzwegen.

Het boek werpt ook licht op het feit dat andere media systematisch de donkere kanten van het leven van de prins hebben verdoezeld. Bovendien wordt de dubieuze rol van historicus L. de Jong van het RIOD (nu NIOD) in het beschermen van de reputatie van Prins Bernhard besproken.

Na jarenlang onderzoek en met behulp van een groot aantal documenten heeft journalist Ton Biesemaat de waarheid aan het licht gebracht. Voor meer informatie kunt u verwijzen naar artikelen zoals ‘Bernhard geeft Ross vleugels’ in De Groene Amsterdammer (2007) en ‘Stadhoudersbrief van prins Bernhard blijft onbewezen’ in Historiek (2021).


Meer informatie

  1. Bernhard geeft Ross vleugels: De Groene Amsterdammer 2007
  2. Stadhoudersbrief van prins Bernhard blijft onbewezen: Historiek 2021