Boek ‘Bernhard Gate’ beschrijft landverraad Prins Bernhard

Prins Bernhard der Nederlanden in 1942
Prins Bernhard der Nederlanden in 1942

In het zo juist bij uitgeverij Elmar verschenen boek ‘Bernhard Gate’ van journalist Ton Biesemaat wordt aan de hand van getuigenverklaringen beschreven dat Prins Bernhard tijdens de Tweede Wereldoorlog in contact stond met Duitse spionageorganisaties.

In het boek wordt via verklaringen van o.a. de gepensioneerde adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf Jan Heitink het bestaan van de zogenaamde ‘stadhoudersbrief’ aannemelijk gemaakt. De ‘stadhoudersbrief’ is een brief van Prins Bernhard aan Adolf Hitler waarin hij zich aanbiedt om in het door de Duitsers bezette Europa stadhouder van Nederland te worden.

Volgens de auteur van ‘Bernhard Gate’ is De Telegraaf al 50 jaar lang op de hoogte over het belastende oorlogsverleden van de Prins der Nederlanden. De krant heeft telkens als affaires rondom de Prins weer opspeelden die informatie in de doofpot gestopt.

Het boek beschrijft ook dat naast De Telegraaf andere media stelselmatig de zwarte bladzijden uit het leven van de Prins hebben verhuld. Ook de aan het koningshuis dienstbare dubieuze rol van historicus L. de Jong van het RIOD (tegenwoordig NIOD) bij het beschermen van de reputatie van Prins Bernhard komt ter sprake.

Journalist Ton Biesemaat haalde na jarenlang onderzoek en aan de hand van een groot aantal documenten de waarheid naar boven.


Meer informatie

  1. Bernhard geeft Ross vleugels: De Groene Amsterdammer 2007
  2. Stadhoudersbrief van prins Bernhard blijft onbewezen: Historiek 2021