Panzer II: Duitse Tank, Ontwikkeling, inzet en varianten in WOII

Panzer II en Panzer I staan opgesteld in een bos tijdens de Westelijke veldtocht, gefotografeerd door de Luftwaffe-reportage-eenheid.
Panzer II (Ausf. C) en Panzer I (Ausf. B) opgesteld in een bos tijdens de Westelijke veldtocht, gefotografeerd door de Luftwaffe.

De Panzer II, officieel bekend als de Panzerkampfwagen II (afgekort als Pz.Kpfw. II), was een Duitse tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde. Ondanks dat het voertuig oorspronkelijk bedoeld was als een tijdelijke oplossing totdat meer geavanceerde tanks ontwikkeld konden worden, bleek de Panzer II essentieel in de vroege veldslagen, zoals in Polen en Frankrijk.

De rol van de Panzer II in de Tweede Wereldoorlog

De Panzer II werd ontworpen als een overbruggingsmodel, omdat de Panzer III en Panzer IV tanks vertraging opliepen in hun productie. Hoewel de Panzer II geen geavanceerde tank was, werd het een van de meest gebruikte tanks in de vroege fasen van de oorlog. Tijdens de invasie van Polen in 1939 en de slag om Frankrijk in 1940 was de Panzer II de meest voorkomende tank in de Duitse panzerdivisies. Gedurende deze periode toonde de tank zijn waarde als een lichte en wendbare machine die in staat was snel op te rukken, hoewel het niet opgewassen was tegen zwaarder gepantserde vijandelijke voertuigen.

Na 1940 begon de Panzer II zijn slagkracht te verliezen tegen krachtigere geallieerde tanks. Desondanks werd hij ingezet in veldslagen in Noord-Afrika en aan het oostfront tegen de Sovjet-Unie. Tegen het einde van 1942 was de Panzer II echter grotendeels uit de frontlinie teruggetrokken en werd hij voornamelijk gebruikt voor training en in ondersteunende rollen. De productie van de Panzer II zelf stopte in januari 1944, hoewel het chassis nog steeds werd gebruikt als basis voor andere voertuigen, zoals de Wespe en de Marder II.

Ontwikkeling van de Panzer II

Beginfase van de ontwikkeling

De ontwikkeling van de Panzer II begon in januari 1934, toen de vertragingen in de productie van de Panzer III en IV duidelijk werden. De Panzer I, die toen al in gebruik was, was uitgerust met machinegeweren en kon niet effectief vechten tegen vijandelijke tanks. Daarom werd een tijdelijke oplossing gezocht in de vorm van een lichte tank die wel tegen pantser kon vechten. Krupp, MAN, Henschel en Daimler-Benz werden benaderd om ontwerpen te leveren voor een nieuwe tank.

Het eerste experimentele model van de Panzer II was klaar in februari 1935, gebaseerd op het ontwerp van de Panzer I, maar groter en bewapend met een 20 mm autokanonsysteem, de KwK 30 L/55. Dit was een anti-tankkanon dat voldoende kracht had om licht gepantserde voertuigen te beschadigen. De productie begon in 1935, maar het duurde nog achttien maanden voordat het eerste gevechtsklare voertuig werd geleverd.

Ontwerpkenmerken

Pantser

De Panzer II werd ontworpen vóór de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), toen bleek dat tanks bescherming nodig hadden tegen pantserdoorborende munitie. Oorspronkelijk was de tank echter alleen bedoeld om bescherming te bieden tegen machinegeweer- en scherfgranaten. De vroege modellen van de Panzer II (Ausf. A tot C) hadden 14 mm gepantserd staal aan de voorkant, zijkanten en achterkant, met 10 mm pantser aan de boven- en onderkant van de tank.

Naarmate de oorlog vorderde, werden verschillende versies voorzien van dikker pantser. Het frontpantser van de Panzer II D werd bijvoorbeeld verhoogd naar 30 mm, terwijl de Ausf. F een pantser van 35 mm aan de voorkant en 20 mm aan de zijkanten kreeg.

Bewapening

De meeste versies van de Panzer II waren bewapend met een 2 cm KwK 30 L/55 autokanonsysteem. Dit kanon was in staat om 600 schoten per minuut af te vuren, hoewel het effectieve vuurgevecht beperkt was door het gebruik van 10-schots magazijnen. Naast het kanon was er een 7,92 mm Maschinengewehr 34 gemonteerd als secundaire bewapening.

Hoewel het autokanonsysteem effectief was tegen lichte pantservoertuigen, bleek het al snel ontoereikend tegen de zwaarder gepantserde tanks van de geallieerden. Hoewel er experimenten werden uitgevoerd om de tank uit te rusten met een 37 mm kanon, werd dit plan nooit volledig doorgevoerd. Pogingen om tungsten-kernmunitie te gebruiken waren succesvol, maar de schaarste aan tungsten beperkte het gebruik ervan.

Mobiliteit

Alle productiemodellen van de Panzer II waren uitgerust met een 140 pk zescilinder Maybach HL62 TRM-motor en een ZF-transmissie. De eerste modellen (A, B en C) bereikten een topsnelheid van 40 km/u op de weg. Modellen D en E, die waren uitgerust met een torsieophanging, konden snelheden van 55 km/u bereiken, hoewel de prestaties off-road minder waren. Het model F keerde terug naar de oorspronkelijke bladveerophanging voor betere terreinprestaties.

De tank had een bereik van ongeveer 200 kilometer, wat voldoende was voor operaties binnen de meeste gevechtszones waarin het werd ingezet.

Varianten van de Panzer II

Vroege ontwikkelingsmodellen Panzer II Ausf. a, b en c

De eerste Panzer II-modellen, aangeduid als Ausf. a, b en c, werden in beperkte aantallen geproduceerd. Deze vroege modellen hadden een lichtere bepantsering en minder geavanceerde ophangingssystemen in vergelijking met latere productiemodellen. In totaal werden er van deze vroege modellen slechts enkele tientallen geproduceerd, en ze dienden voornamelijk als testmodellen voordat de productie van de Panzer II op grote schaal begon.

Hoofdproductiemodellen Panzer II Ausf. A, B en C

De Ausf. A was de eerste echte productieversie van de Panzer II. Dit model werd gekenmerkt door een pantserverbetering tot 14,5 mm aan alle zijden en een dikkere bodemplaat van 14,5 mm. Latere versies, zoals de Ausf. B en C, introduceerden minimale wijzigingen in het ontwerp. In totaal werden er 1.113 van deze modellen geproduceerd tussen 1937 en 1940. Dit waren de meest gebruikte versies van de Panzer II tijdens de vroege veldslagen van de oorlog.

Panzer II Ausf. F

De Ausf. F was de laatste grote productietank in de Panzer II-serie. Deze versie introduceerde een opnieuw ontworpen romp en zwaarder pantser, met 35 mm pantser aan de voorkant en 15 mm aan de zijkanten. De productie liep van maart 1941 tot juli 1942, met een totaal van 509 geproduceerde tanks.

Gemechaniseerde  artillerie en tankjagers

Naast het gebruik als lichte tank, werd het chassis van de Panzer II gebruikt als basis voor verschillende andere militaire voertuigen. Twee van de meest succesvolle aanpassingen waren de Wespe en de Marder II.

  • Wespe: Dit was een gemechaniseerd artillerievoertuig uitgerust met een 105 mm houwitser. Het voertuig bood effectieve vuursteun op het slagveld en werd in grote aantallen geproduceerd (676 exemplaren).
  • Marder II: Deze tankjager was uitgerust met een 7,5 cm antitankkanon en werd gebruikt om zwaardere vijandelijke tanks uit te schakelen.

Conclusie

De Panzer II speelde een cruciale rol in de vroege campagnes van de Tweede Wereldoorlog, ondanks zijn ontwerp als tijdelijke oplossing. Hoewel het snel werd vervangen door krachtigere tanks zoals de Panzer III en IV, blijft het een belangrijk stuk militaire geschiedenis. De veelzijdigheid van het Panzer II-chassis, dat werd aangepast voor verschillende andere militaire toepassingen, toont de ingenieuze aanpassingen van de Duitse industrie aan tijdens de oorlog.

Bronnen en meer informatie

  1. Jentz, T.L., Doyle, H.L. (2007). Panzerkampfwagen II Ausf. A, B, C (2cm). Panzer Tracts.
  2. Spielberger, W. (1998). Panzerkampfwagen I und II und ihre Abarten.
  3. Forty, G. (1997). German Tanks of World War II.
  4. Afbeelding: Bundesarchiv, Bild 101I-382-0248-33A / Böcker / CC-BY-SA 3.0CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons
  5. Bronnen Mei1940