KRIPO (Kriminalpolizei)

De Kriminalpolizei was de professionele recherche-organisatie van Duitsland tussen 1936 en 1945. De Kriminalpolizei is ook wel bekend als de Kripo en werd tot 1944 geleid door Arthur Nebe. Hij werd in dat jaar vermoord wegens een moordaanslag op Hitler in juli van dat jaar. In het laatste jaar werd de Kripo indirect geleid door Ernst Kaltenbrunner, die toen de leider was van het RSHA, de organisatie waar de Kripo in werd opgenomen.

De Kripo werkte nauw samen met de Ordnungspolizei. Ook lieten ze hun administratieve zaken regelen door het SS-Hauptamt. De Kripo was georganiseerd in een rangensysteem, met centrale bureaus in alle kleine steden en grote dorpen. Zij stonden onder de supervisie van de hoofdkwartieren in de grote steden. Deze hoofdkwartieren stonden weer onder de supervisie van het Centrale Bureau van de Kriminalpolizei. Dit werd ook wel gezien als het onderkantoor van het RSHA.

De Kriminalpolizei hield zich voornamelijk bezig met serieuze misdaden, zoals moord en verkrachting. De activiteiten omvatten ook het tegengaan van de roven nadat Duitse steden gebombardeerd waren door geallieerde vliegtuigen.

Kripo-leden werden gezien als volwaardige SS-ers, maar ze konden ook de rangen van de Ordnungspolizei dragen. Ook noemden veel detectives zich gewoon Kriminalrat, of politie-onderzoeker. Ook werden uit de Kripo-leden Einsatzgruppen gevormd, met hoge officieren uit de Kripo als de leiders hiervan. Zo was ook het geval met Arthur Nebe.