De Reichstag was het parlementgebouw van Duitsland tot de capitulatie in 1945. Het Reichstagsgebäude, was de naam van het gebouw. De benaming werd afgekort tot Reichstag. Het gebouw is in een eclectische stijl ontworpen door de Frankfurter architect Paul Wallot. De bouw begon in 1884 en werd in 1894 voltooid. De tekst Dem Deutschen Volke (“Voor het Duitse volk”) op de voorgevel werd door keizer Wilhelm II aanvankelijk afgewezen en kon pas in 1916 alsnog worden aangebracht. De bronzen letters zijn ontworpen door Peter Behrens.
Na de Rijksdagbrand op 27 februari 1933 werd het gebouw de volgende 12 jaar van nazi-heerschappij niet gebruikt voor parlementaire zittingen. In plaats daarvan werd het nabijgelegen Kroll Opera House gebruikt en werd het Reichstag-gebouw het decor voor politieke tentoonstellingen. In 1939 werden de bibliotheek en het archief naar elders verplaatst en werden de ramen dichtgemetseld toen het gebouw tot een fort werd gemaakt. In 1943 werd het gebouw gebruikt als een ziekenhuis en een productiefaciliteit voor radiobuizen door AEG. Tijdens de Slag om Berlijn in 1945 werd het een van de centrale doelen voor het Rode Leger om te veroveren, vanwege de waargenomen symbolische betekenis.
Het gebouw is in de Rijksdagbrand van 1933 zwaar beschadigd geraakt. Deze brand was (hoogstwaarschijnlijk) aangestoken, maar de schuldvraag is nooit beantwoord. Naar alle waarschijnlijkheid werd de brand gesticht door de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe. Hij is hiervoor door de nazi’s terechtgesteld. De ironie van deze in weze anarchistische daad was dat in reactie op de brand de noodtoestand uitgeroepen werd, hierdoor kon de nazi-partij (NSDAP) van Hitler de macht overnemen.
De Georgische sergeant Meliton Kantaria liet op 2 mei 1945 de sovjetrussiche vlag wapperen op de Reichstag als symbool voor de overwinning op het naziregime. Er is zwaar om het gebouw gevochten, aangezien beide strijdende partijen er een symbool van de macht over Duitsland in zagen.
De veel vertoonde foto’s en filmbeelden van de bestorming door Russische troepen en het hijsen van de rode Sovjet-vlag zijn enige dagen later in scène gezet, maar geven een goede impressie van de inname van de Rijksdag.