Operation Amsterdam (1959): Oorlogsfilm

Operation Amsterdam is een Britse actiefilm uit 1959 onder regie van Michael McCarthy met Peter Finch, Eva Bartok en Tony Britton. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal zoals beschreven in het boek Adventure in Diamonds, door David E. Walker.

In mei 1940, als de Duitse invasie van Nederland aan de gang is, besluit de Britse regering een team naar Nederland te sturen aan boord van HMS Walpole om voorraden industriële diamanten veilig te stellen voordat de indringers ze kunnen bereiken. Dienovereenkomstig worden twee Nederlandse diamantexperts, Jan Smit (Peter Finch) en Walter Keyser (Alexander Knox), met een Britse inlichtingenofficier van het leger, majoor Dillon (Tony Britton), per schip voor de Nederlandse kust afgezet. Ze overleven een Duitse luchtaanval en ontsnappen aan de aandacht van een verdachte Nederlandse politieman. Ze hebben een auto nodig en besturen er een bestuurd door Anna (Eva Bartok), die zelfmoord probeert te plegen omdat ze zichzelf de schuld geeft van de dood van de ouders van haar Joodse verloofde. Anna blijkt lid te zijn van de Nederlandse veiligheidstroepen en stemt ermee in om de missie te helpen.

Met z’n vieren rijden ze naar Amsterdam waar ze Jans vader Johan (Malcolm Keen) ontmoeten in zijn diamantzaak. Johan stemt ermee in om te proberen andere handelaren over te halen om hun diamanten later die dag naar Groot-Brittannië te brengen. Veel van de stenen worden echter opgeslagen in een op tijd afgesloten bankkluis die vanwege de Pinkstermaandag-vakantie 24 uur niet opengaat, dus rekruteren ze de contacten van Dillon, een Nederlandse verzetsgroep, om in te breken.

Vijfde colonne-elementen in het Nederlandse leger lanceren een aanval buiten de bank, maar de groep slaagt erin in te breken in de kluis en de diamanten terug te vinden. Jan doodt de leider van de vijfde colonne, een Luitenant van het Nederlandse leger (Tim Turner). Terwijl de verzetsstrijders de aanval weerstaan, ontsnappen de drie agenten en Anna. Ze rijden terug naar de kust en ontwijken onderweg een Duitse luchtaanval, maar ontdekken dat hun schipper is gedood. Ze hebben het bevel over een sleepboot om hen terug te brengen naar de wachtende torpedobootjager, maar Anna kiest ervoor om in Nederland te blijven en samen te werken met de ontluikende verzetsbeweging.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Operation Amsterdam – Wikipedia
  3. Operation Amsterdam (1959) – IMDb