Operation Pacific (1951): Oorlogsfilm

Operation Pacific is een amerikaans onderzeebootoorlogsdrama uit 1951 van Warner Bros. Pictures, geproduceerd door Louis Edelman en geschreven en geregisseerd door George Waggner. John Wayne en Patricia Neal spelen en Ward Bond en Philip Carey spelen bijrollen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog neemt de onderzeeër USS Thunderfish, onder het bevel van CDR John T. “Pop” Perry (Ward Bond), tijdens een speciale missie naar de Filippijnen de leiding over een groep nonnen en kinderen, waaronder een pasgeboren baby met de bijnaam “Butch”, die hen naar Pearl Harbor vervoert. Onderweg bekijkt de sub een Japans vliegdekschip en valt aan, maar de torpedo’s werken niet goed en exploderen halverwege het doel. Achtervolgd door de escorterende torpedobootjagers van het vliegdekschip, weet Thunderfish te ontsnappen.

Terwijl in Pearl Harbor, de executive officer van het schip, LCDR Duke E. Gifford (John Wayne) gaat bezoeken Butch in het basisziekenhuis, en komt zijn ex-vrouw, LTJG Mary Stuart (Patricia Neal), een marineverpleegkundige, tegen en ze zoenen hartstochtelijk. Helaas is Mary nu romantisch betrokken bij marinepiloot LTJG Bob Perry (Philip Carey), de jongere broer van Pop. Duke achtervolgt Mary toch, maar wordt weer naar zee gestuurd voordat er iets geregeld is.

Als de onderzeeër terugkeert van de patrouille, zien ze een Japans vrachtschip, maar opnieuw slagen hun torpedo’s er niet in om te ontploffen. Het vijandelijke schip hijst de witte vlag en Thunderfish komt boven en nadert. Het vrachtschip blijkt een zwaarbewapend Q-schip te zijn dat het vuur opent op de onderzeeër. Dodelijk gewond beveelt commandant Perry de boot om te crashen, wetende dat hij niet in staat zal zijn om onder te komen voordat ze onder water gaat.

Nu de onderzeeër onder Dukes bevel staat, neemt hij het offensief tegen het Q-schip. Hij informeert de bemanning dat de boot “het gevechtsoppervlak” zal zijn nadat hij in positie is gekomen om het schip aan te vallen. Op het oppervlak beveelt Gifford de dekkanonnen en luchtafweergeschut van de boot, evenals tal van draagbare lichte en monteerbare zware machinegeweren die door de dekbemanning worden bediend, om naar believen te vuren. Nadat de brug van het Q-schip is uitgeschakeld en het schip in brand is gestoken, beveelt Duke flanksnelheid, ramt de onderzeeër in het Japanse schip, holt de machinekamer en brengt het Q-schip tot zinken.

Thunderfish, met haar voorwaartse torpedokamer ernstig beschadigd maar overstromingen ingesloten, hinkt naar huis voor reparaties. Terug in Pearl Harbor gelooft Bob Perry dat Duke’s bevel om de boot te duiken zijn broer heeft gedood, en hij weigert naar Duke’s uitleg te luisteren. Mary probeert Duke te troosten, maar hij wijst haar pogingen af en verklaart dat hij alleen zijn plicht heeft gedaan en geen spijt voelt.

In samenwerking met de torpedospecialisten van de subbasis voeren Duke en de bemanning van de Thunderfish een onderzoek uit om erachter te komen waarom de torpedo’s niet exploderen. Wanneer ze eindelijk het antwoord ontdekken, gaat Duke naar Mary om het te vieren, maar ze wijst hem af. Omdat hij haar niet in zijn leven wilde toelaten toen hij op zijn dieptepunt was, heeft ze het gevoel dat ze geen echte relatie kunnen hebben. Haar superieur, Cmdr. Steele (Kathryn Givney), hoort het gesprek en hekelt Mary omdat ze haar kans op geluk met Duke heeft weggegooid.

Opnieuw gaat Thunderfish de zee op, dit keer als onderdeel van een verkenningslinie op zoek naar een Japanse vloot die op weg is naar Leyte om de Amerikaanse invasiemacht daar te verjagen. Dondervis vindt de vijand. Hoewel het hun aanwezigheid zal onthullen, zendt Duke de positie van de vloot uit. Zodra Pearl Harbor de boodschap erkent, salvoeert Duke zijn torpedo’s en maakt er een vlucht voor, waardoor de aanvallende Japanse oorlogsschepen in chaos worden gegooid. Ondanks het doorstaan van een stormloop van Japanse dieptebommen, slaagt Thunderfish erin een Japans vliegdekschip tot zinken te brengen.

In de volgende fase van de strijd arriveren Amerikaanse vliegdekschepen en vallen de Japanse vloot aan. Thunderfish, nu toegewezen aan de badmeester, helpt neergeschoten Amerikaanse vliegers te redden en doet dit terwijl ze worden aangevallen door Japanse jagers. Tijdens het redden van LT Bob Perry worden de Chief of the Boat en Junior, een zeeman uit een marinefamilie, gedood en Duke raakt gewond door een beschietende Japanse Zero.

Wanneer de Thunderfish na de patrouille terugkeert naar Pearl Harbor, wacht Mary op Duke. De twee, verzoend, gaan naar het ziekenhuis, met de bedoeling Butch te adopteren.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Operation Pacific – Wikipedia
  3. Operation Pacific (film, 1951) – FilmVandaag.nl