Oorlogswinter (2008): Oorlogsfilm

Oorlogswinter is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2008 onder regie van Martin Koolhoven. Het scenario is geschreven door Mieke de Jong, Paul Jan Nelissen en Martin Koolhoven op basis van de gelijknamige roman van Jan Terlouw uit 1972.

De film was enorm succesvol in Nederland en overtrof concurrerende films als Twilight en The Dark Knight. Daarnaast was het de meest winstgevende film van Nederland tijdens kerst 2008 en de eerste weken van 2009.

De film werd door de Nederlandse Critici verkozen tot beste Nederlandse film van 2008; het won de PZC Publieksprijs (beste film gebaseerd op een roman), drie Rembrandt Awards en drie Gouden Kalf awards. Ook werd het gekozen als Beste Film door de Jonge Jury (14-18 jaar) op het Filmfestival van Rome en werd het genomineerd (met acht andere films) bij de Academy Awards, in de sectie Beste Buitenlandse Film.

Een Nederlandse tienerjongen, Michiel van Beusekom genaamd, probeert het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te helpen door een Britse piloot te helpen uit Duitse handen te blijven tijdens de nazi-bezetting van Nederland.

Michiel voelt wrok jegens zijn vader, de burgemeester, die schijnbaar alleen geïnteresseerd is in het handhaven van de status quo tussen de stad en het Duitse leger. Michiel aanbidt echter zijn oom Ben, een avonturier die in contact staat met het plaatselijke verzet. In de winter van 1944-1945 wordt Michiels loyaliteit op de proef gesteld.

Een RAF de Havilland Mosquito wordt in de lucht geraakt en stort neer, maar voordat hij de grond raakt, kan een jonge Britse piloot per parachute ontsnappen.

Een van de dorpelingen, Dirk (de oudere broer van Michiels beste vriend), helpt de vliegenier Jack, maar Dirk wordt later gearresteerd. Voor zijn arrestatie geeft Dirk Michiel een brief die moet worden bezorgd bij Bertus, de dorpssmid. Voordat Michiel de brief kan bezorgen, wordt Bertus doodgeschoten door de Duitsers.

Michiel opent de brief, die hem naar Jacks schuilplaats in het bos leidt. Jack raakt gewond en Michiel roept de hulp in van zijn zus Erica, een verpleegster, om voor hem te zorgen. Jack en Erica ontwikkelen al snel een romantische relatie.

Michiels vader wordt gearresteerd als het lichaam van een Duitse soldaat, gedood door Jack in de nacht van de vliegtuigcrash, in het bos wordt gevonden. Jack wil zichzelf aangeven om Michiels vader te redden, maar Ben vertelt Michiel dat hij (Ben) zijn vader kan redden. Bens pogingen mislukken en Michiels vader wordt samen met twee andere mannen door de Duitsers doodgeschoten als represaille voor de dood van de soldaat.

Michiel probeert Jack mee te nemen naar zijn contactpersoon in zwolle, aan de overkant van de IJssel, maar de Duitsers verijdelen hun poging en de twee ontsnappen ternauwernood na een achtervolging te paard door het bos. Michiel wendt zich uiteindelijk tot zijn oom Ben voor hulp om Jack naar Zwolle te krijgen. Ben gaat akkoord en gaat roken met Jack, die zich nu verstopt in een schuurtje onderaan hun tuin.

De volgende ochtend gaat Michiel naar de schuur om Jack te controleren, maar hij is er niet. Hij vindt hem in erica’s kamer, in bed met zijn zus. Hierna vertrokken Ben, Jack en Erica naar de brug naar Zwolle. Als ze weggaan, vertelt Ben aan Michiel dat Dirk Michiel nooit bij Jack had mogen betrekken. Nadat ze zijn vertrokken, realiseert Michiel zich dat hij de rol van Dirk nooit tegen Ben had gezegd. Snel als hij Bens koffer controleert, vindt hij papieren waaruit blijkt dat Ben voor de Duitsers werkt.

Michiel haast zich naar de rivier en stopt het trio, pakt Jacks pistool en confronteert Ben. Terwijl Michiel Ben bewaakt, slagen Jack en Erica erin de rivier over te steken naar Zwolle. Ben vertelt Michiel dat hij had geregeld dat zijn vader vrijkwam, maar dat zijn vader weigerde een andere dorpeling in zijn plaats te laten doodschieten. Ben probeert te ontsnappen naar een passerende Duitse patrouille, maar Michiel schiet hem neer en doodt hem.

Een paar maanden later komen geallieerde soldaten het dorp binnen en worden enthousiast verwelkomd door de dorpelingen. Een van de soldaten brengt een brief voor Erica, vermoedelijk van Jack. Michiel aarzelt om mee te vieren na alles wat er is gebeurd, maar doet uiteindelijk mee.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Winter in Wartime (film) – Wikipedia
  3. Oorlogswinter (2008) – IMDb
  4. Oorlogswinter (2008) | FilmTotaal
  5. Oorlogswinter (Film, 2008) – MovieMeter.nl