Seyss-Inquart: een belangrijke speler in de oorlogsmisdaden nazi’s

Seyss-Inquart: een belangrijke speler in de oorlogsmisdaden nazi's
Seyss-Inquart: een belangrijke speler in de oorlogsmisdaden nazi's

Arthur Seyss-Inquart was een Oostenrijkse politicus en nazi-functionaris die een belangrijke rol speelde in de gebeurtenissen die leidden tot de Tweede Wereldoorlog. Hij was betrokken bij de Anschluss van Oostenrijk in 1938, de Duitse bezetting van Tsjechoslowakije en Polen en de uiteindelijke Duitse verovering van Nederland. In dit artikel zullen we het leven en de loopbaan van Seyss-Inquart in meer detail bespreken, met inbegrip van zijn rol in de Tweede Wereldoorlog.

Achtergrond

Arthur Seyss-Inquart werd geboren op 22 juli 1892 in St. Andrä-Wördern, Oostenrijk. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Wenen en begon daarna een loopbaan als advocaat. In de jaren 1920 was hij actief in de politiek als lid van de conservatieve Vaterländische Front, maar hij maakte later de overstap naar de nazipartij.

Betrokkenheid bij de Anschluss

Seyss-Inquart speelde een belangrijke rol in de Anschluss van Oostenrijk in 1938. Hij werd benoemd tot staatssecretaris voor binnenlandse zaken en was verantwoordelijk voor de integratie van Oostenrijk in het Duitse Rijk. Hij was ook betrokken bij de vervolging van Joden en politieke tegenstanders in Oostenrijk na de Anschluss.

Betrokkenheid bij de Duitse bezetting van Tsjechoslowakije en Polen Na de Anschluss werd Seyss-Inquart benoemd tot gauleiter van Oostenrijk en later tot Reichsprotektor van de bezette Bohemen en Moravië. Hij was ook betrokken bij de Duitse bezetting van Polen en speelde een belangrijke rol in de implementatie van de Duitse bezettingspolitiek, waaronder de deportatie van Joden naar concentratie- en vernietigingskampen.

Betrokkenheid bij de Duitse verovering van Nederland

In 1940 werd Seyss-Inquart benoemd tot Reichskommissar van Nederland, waar hij verantwoordelijk was voor de uitvoering van de Duitse bezettingspolitiek in Nederland. Hij was ook verantwoordelijk voor de deportatie van Joden uit Nederland naar concentratie- en vernietigingskampen. Seyss-Inquart was ook betrokken bij de verzameling van kunstwerken en andere culturele schatten van Nederland door de nazi’s.

Einde van de oorlog en berechting

Na de Duitse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog werd Seyss-Inquart gearresteerd en berecht voor oorlogsmisdaden door het Internationale Militair Tribunaal in Nürnberg. Hij werd schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en werd ter dood veroordeeld. Hij werd gehangen op 16 oktober 1946.