Stalingrad (1993): Een emotionele film over de Tweede Wereldoorlog

Stalingrad is een indrukwekkende anti-oorlogsfilm uit 1993, geregisseerd door Joseph Vilsmaier. Het verhaal volgt een peloton Duitse soldaten die naar het Oostfront van de Tweede Wereldoorlog worden overgeplaatst, waar ze zich bevinden in de slag om Stalingrad.

De film is de tweede Duitse film die de Slag om Stalingrad verbeeldt en volgt op de film uit 1959 Hunde, wollt ihr ewig leben (Stalingrad: Honden, wil je voor altijd leven?).

Het verhaal begint in augustus 1942, wanneer Duitse soldaten verlof hebben in Cervo, Ligurië, Italië, na het vechten in de Eerste Slag om El Alamein. Hier leren we Unteroffizier Manfred “Rollo” Rohleder en Obergefreiter Fritz Reiser kennen, die zich voegen bij Leutnant Hans von Witzland, hun nieuwe pelotonscommandant. Hun eenheid wordt snel naar het Oostfront gestuurd om deel te nemen aan de Slag om Stalingrad.

Het peloton van Witzland voegt zich bij een bedrijf onder leiding van Hauptmann Hermann Musk. Musk leidt een aanval op een fabriek, wat resulteert in zware verliezen. Later verzoekt Witzland een wapenstilstand met de Sovjets zodat beide zijden hun gewonden kunnen verzamelen, wat ze akkoord gaan. Müller (genoemd “HGM” om te onderscheiden van andere Müllers) breekt de wapenstilstand, wat tot woede leidt bij Witzland en Reiser; laatstgenoemde slaat hem boos.

Het peloton van Witzland is omgeven in een vervallen gebouw. Tijdens een Sovjet-aanval gaan Witzland, Reiser, Rollo, Emigholtz en “GeGe” Müller naar beneden om de riolen te beveiligen. Witzland raakt gescheiden van de anderen en captureert een vrouwelijke Sovjet-soldaat genaamd Irina; ze biedt aan om hem naar de veiligheid te leiden, maar duwt hem in plaats daarvan in het water en ontsnapt.

Zijn mannen redden hem en Emigholtz wordt zwaargewond aangetroffen door een explosieve val, waarna zijn rechterbeen haastig wordt geamputeerd door de mannen; ze nemen hem mee naar een overvolle hulppost, waar ze een arts bij wapengeweld behandelen om Emigholtz te behandelen, die toch sterft.

Ze worden vervolgens gearresteerd door Hauptmann Haller, die eerder conflict had met Witzland over de behandeling van Sovjet-gevangenen. Ze worden toegewezen aan een strafbattaljon, waarbij ze landmijnen onschadelijk moeten maken. Vier weken later heeft een brute winter zich ingesteld en hebben de Sovjets het Duitse Zesde Leger omringd.

Hauptmann Musk verdeelt daarom het strafbattaljon – waaronder de bekende en beschimpte officier Otto – aan gevechtsdienst, nadat de mannen dreigen met een opstand tenzij hun misdrijven worden vergiffenis gevonden. Het peloton van Witzland verdedigt een positie tegen een Sovjet-tankkolom en overleeft een bloederige slag. Hauptmann

Haller beveelt later aan von Witzland en zijn mannen om enkele ongewapende burgers te executeren, veel tegen hun wil. Witzland, GeGe en Reiser besluiten te deserteren en richten zich op Pitomnik Airfield in de hoop een vliegtuig terug naar Duitsland te kunnen vangen, door medische labels te stelen van enkele dode lichamen onderweg om te doen alsof ze gewond zijn.

Wanneer ze aankomen, is het laatste transport vertrokken. Ze sluiten zich weer bij de anderen aan in de schuilplaats, waar ze Musk aantreffen die lijdt aan ernstige slagvoet. Terwijl de mannen zich herstellen van een Duitse aanvoer, verschijnt Haller en houdt hij hen onder schot, maar wordt snel onderdrukt; hij schiet per ongeluk GeGe dood toen hij valt. Haller smeekt dan om zijn leven, vertelt hen over de voorraden die hij verstopt houdt in een nabijgelegen huis, voordat hij wordt geëxecuteerd door Otto. In de kelder van het huis vinden ze schappen vol met voedsel en alcohol, en Irina vastgebonden aan een bed. Witzland bevrijdt Irina.

Terwijl de rest van de mannen zich volpropt, probeert een dolende en stervende Musk hen te verzamelen om terug te keren naar het gevecht. Otto wordt hysterisch en pleegt zelfmoord. Rollo brengt Musk naar buiten, om te vinden dat het Zesde Leger zich overgeeft aan de Sovjets. Musk stort in bij Rollo’s opdracht om zich over te geven. Irina biedt aan om Witzland en Reiser weg te helpen, maar terwijl ze door de sneeuw ploeteren, worden ze beschoten door de Sovjets; Irina wordt gedood en Witz land gewond. De twee Duitsers ontsnappen, maar Witzland wordt uiteindelijk te zwak en sterft in de armen van Reiser. Reiser wiegt zijn lichaam en bevriest tot de dood.

Stalingrad is een emotionele film die de menselijke emoties en verhalen achter de oorlog laat zien. Het geeft een realistisch beeld van de strijd om Stalingrad en de fysieke en mentale uitdagingen die de soldaten moesten doorstaan. Het is een krachtig eerbetoon aan de soldaten die streden in deze bloedige slag en een aanklacht tegen de gruwelijkheden van de oorlog.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Slag om Stalingrad: een grote nederlaag voor Duitsland | Anne Frank Stichting
  3. Stalingrad (film) – Wikipedia
  4. Stalingrad (1993 film) – Wikipedia
  5. Stalingrad (1993) – IMDb