De Tweeling (2000): Oorlogsfilm

De Tweeling is een Nederlandse speelfilm van Ben Sombogaart uit 2002, naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 1993. Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna Bamberg gescheiden op.

‎De film vertelt het verhaal van de Duitse tweelingzussen Lotte (‎‎Thekla Reuten‎‎) en Anna (‎‎Nadja Uhl‎‎), die gescheiden worden als ze zes zijn. Na de dood van hun ouders zijn ze ‘verdeeld’ tussen ruziënde verre familieleden, de een in ‎‎Nederland‎‎ opgegroeid en de ander in ‎‎Duitsland‎‎. Lotte groeit op in een liefdevol intellectueel middenklassegezin in Amsterdam, en Anna wordt in virtuele dienstbaarheid opgevoed door een arm katholiek boerengezin in een achtergebleven gebied. ‎

‎De twee meisjes proberen contact te houden, maar Anna’s familie mist Lotte’s adres en Lotte’s nieuwe familie verzuimt haar brieven te mailen uit angst dat de brutale boeren haar ook zullen opeisen. De catastrofale gebeurtenissen van ‎‎de Tweede Wereldoorlog‎‎ vegen ze nog verder uit elkaar. Lotte wordt verliefd op een jonge Joodse man die uiteindelijk door de nazi’s wordt gepakt en vermoord.

Anna wordt verliefd en trouwt met een jonge ‎‎Wehrmachtsoldaat‎‎ die zich aansluit bij de ‎‎Waffen SS‎‎ en in de laatste dagen van de oorlog sneuvelt. Hoewel de meisjes elkaar vlak voor het uitbreken van de oorlog vinden, wordt Anna’s poging om zich te herenigen met Lotte in de nasleep ervan gedwarsboomd door Lotte’s bittere ontdekking dat Anna’s man deel had uitgemaakt van het apparaat dat haar verloofde vermoordde. ‎

Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt. Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen.

Vijftig jaar na hun laatste, pijnlijke ontmoeting, komen ze elkaar weer tegen in een kuuroord. Lotte verzoent zich met hun uiteenlopende levens en herwint ze het tedere zustergevoel van haar jeugd.

Lotte vlucht het bos in en wil dat Anna een andere kant op loopt. Ze krijgt toch spijt en loopt terug, waarna ze samen verder lopen en verdwalen. Eindelijk vergeeft Lotte Anna voor alles wat er is gebeurd. Omdat het donker wordt, besluiten ze om in het bos te blijven slapen. Als Lotte ‘s ochtends wakker wordt, ziet ze dat Anna is overleden. De hulpverleners vragen aan Lotte wie de vrouw is en zij zegt: “dit is Anna mijn tweelingzus”


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. De Tweeling (film) – Wikipedia
  3. Twin Sisters – Official Site – Miramax
  4. De tweeling (Twin Sisters) (2002) (virtual-history.com)