Private Schulz (1996): Oorlogsfilm

Private Schulzis een BBC-televisiekomedie uit 1981 die zich voornamelijk afspeelt in Duitsland, tijdens en onmiddellijk nade Tweede Wereldoorlog. De hoofdrollen wordenvertolkt door Michael ElphickenIan Richardsonin verschillende rollen. Andere opmerkelijke acteurs waren Tony Caunter, Billie Whitelaw, Billy Murrayen, Mark Wingett. Het was te zien op Masterpiece Theatre  in de VS.

In zes afleveringen van een uur vertelt het het verhaal van Gerhard Schulz, een Duitse fraudeur en kleine crimineel die tegen zijn wil gedwongen wordt om in deSS te dienen. In een verhaal gebaseerd op het echte, hoewel niet-gerealiseerde, complot van de Duitsers, bekend alsOperatie Bernhard, overtuigt hij zijn superieuren om toestemming te geven voor een project om valse Britse biljetten van vijf pond te drukken met als doel de Britse economie te vernietigen.

Schulz heeft weinig interesse in de nederlaag van Groot-Brittannië en wil gewoon de vervalste briefjes stelen, hoewel hij ook sterk gemotiveerd is om een voormalige criminele collega te helpen, een Joodse meestervervalser die gevangen zit in een concentratiekamp. Andere elementen van het verhaal gebaseerd op de geschiedenis van de periode, zijn onder meer het Venlo-incident, toen twee Britse inlichtingenofficieren aan het begin van de oorlog uit Nederland werden ontvoerd. Salon Kittywas een Berlijns bordeel, in het geheim gerund door de Sicherheitsdienst (de inlichtingendienst van de SS) om zijn klantenkring te bespioneren, die vaak prominente Duitse regeringsfunctionarissen of militaire officieren waren.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Private Schulz (TV Series 1981– ) – IMDb