Secret Mission (1942): Oorlogsfilm

Secret Mission is een Britse oorlogsfilm uit 1942 onder regie van Harold French met in de hoofdrollen Hugh Williams, James Mason, Nancy Price, Carla Lehmann en Roland Culver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelt majoor Peter Garnett van het Britse leger een team samen bestaande uit kapitein ‘Red’ Gowan; Soldaat ‘Nobby’ Clark, en Raoul de Carnot, een lid van de Vrije Franse strijdkrachten. Een bootje brengt hen over het Kanaal, door het mijnenveld bij de kust van bezet Frankrijk. Onderluitenant Jackson (Stewart Granger) ziet hun rubberboot wegtrekken en merkt op dat hij hen niet benijdt voor hun taken, namelijk het verzamelen van inlichtingen over de Duitse militaire kracht in het gebied, voorafgaand aan een luchtaanval.

Aan wal doodt Gowan een schildwacht. Ze stelden een tijd en plaats in voor een rendez-vous in twee dagen, en de code voor het brengen van het vliegtuig. Ze gingen uit elkaar, Gowan en Nobby naar het dorp, Raoul en Garnett naar het kasteel dat Raouls voorouderlijk huis is.

Nobby kent het gebied goed: hij woonde vroeger in Saint Antoine, waar hij met zijn Franse vrouw Lulu een café runde. Ze verwelkomt hem thuis met open armen, en haar uitputtende eisen aan zijn tijd zorgen voor wat voortdurende comic relief.

Raoul en Garnett worden min of meer verwelkomd door Raouls zus Michele. Hun broer is een gevangene. Ze wil dat Raoul blijft en helpt om het land te beheren. Ze legt zich neer bij de samenwerking met de bezetters en is te bang om te helpen bij de missie.

Ze nemen contact op met een lokale zakenman, M. Fayolle, die nu door de meeste stedelingen wordt gehaat vanwege zijn openlijke samenwerking met de bezetter, maar in feite in het geheim samenwerkt met het Franse verzet. Hij en zijn dochter Estelle hebben 100 geallieerde militairen geholpen te ontsnappen. Hij voorziet hen van speciale papieren.

Op het Duitse hoofdkwartier doen Garnett en Gowan zich voor als champagneverkopers, geholpen door een persoonlijke brief van von Ribbentrop en champagne geleverd door Nobby. Nadat ze dus hun bonafide houding hebben vastgesteld, doen ze deals met Duitse officieren voor het leveren van hun rommel. Ze zijn in staat om een kaart te fotograferen met troependispositie, en ook veel informatie te halen uit de onoplettende nazi’s, die hen ervan verdenken gestapo of contraspionage te zijn. Geïrriteerd doet generaal von Reichman een oproep aan Berlijn.

De agenten vinden een geheim vliegveld, ingebouwd in een klif zodat het niet kan worden gebombardeerd. Een patrouille hoort hen in het bos, schiet in de bomen en Raoul wordt neergeschoten. Hij sterft thuis, met Michele en de priester naast zich. Boos en diepbedroefd zegt Michele dat ze moeten vertrekken,

Raoul stierf zonder hen het belangrijke rendez-vouspunt te laten zien, een oude boom waar hij en Michele als kinderen speelden. Ze moeten terugkeren om Michele te vragen waar het is. Ze weigert te helpen. M. Fayolle en zijn dochter Estelle komen raoul spreken en onthullen hun rol in het verzet tegen Michele, met gevaar voor eigen leven. Ze zijn bedroefd als ze horen van Raouls dood; ze zijn hier om de anderen te waarschuwen dat er zwaar gepatrouilleerd zal worden in het bos. Reichman heeft vernomen dat von Ribbentrop nog nooit van hen heeft gehoord en is een klopjacht begonnen. Michele gaat hen waarschuwen en laat hen de boom zien, maar een patrouille vangt hen op. Bij de boom verschijnt soldaat Clark in de gepantserde propagandatruck (bijgenaamd de “Music Box”) die hij zojuist heeft gekaapt. Garnett en Clark veranderen in nazi-uniformen en gaan naar het nazi-hoofdkwartier, waar hij de medische officier (Herbert Lom) instructies geeft om een gevangene, kapitein MacKenzie, aan hen vrij te laten. Hij doet dat, maar wordt achterdochtig.

Om 10 over drie uur ‘s ochtends, bij het eerste licht, signaleren ze een squadron vliegtuigen met parachutisten, die landen en de fabriek onder de voet lopen en opblazen.

Ze ontmoeten elkaar allemaal op het strand. Michele en Garnett zijn verliefd geworden. Terwijl de anderen per boot inschepen om terug te keren naar Engeland, weigert Michele zijn aanbod om haar mee te nemen en belooft hij met het verzet te gaan werken. Ze geeft hem het kruisje dat ze om haar nek draagt en ze zoenen. “Vaarwel Michele.” “Au revoir, Peter.” Ze draait zich om en loopt weg, eerst langzaam, dan met vertrouwen en doel.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Secret Mission – Wikipedia
  3. Secret Mission (1942) – Harold French | Cast and Crew | AllMovie
  4. Secret Mission (Film, 1942) – MovieMeter.nl
  5. Secret Mission – Rotten Tomatoes