Operation Petticoat (1959): Oorlogsfilm

Operation Petticoat is een Amerikaanse onderzeebootkomedie uit 1959 onderzeeër in Eastmancolor van Universal-International, geproduceerd door Robert Arthur, geregisseerd door Blake Edwards, met Cary Grant en Tony Curtis in de hoofdrollen.

De film vertelt in flashback de tegenslagen van een fictieve onderzeeër van de Amerikaanse marine, USS Sea Tiger, tijdens de Slag om de Filipijnen in de openingsdagen van de betrokkenheid van de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog. Sommige elementen van het scenario zijn ontleend aan daadwerkelijke incidenten die plaatsvonden met enkele onderzeeërs van de Pacifische Vloot tijdens de oorlog. Andere leden van de cast zijn verschillende acteurs die in de jaren 1960 en 1970 televisiesterren werden: Gavin MacLeod van The Love Boat en McHale’s Navy, Marion Ross van Happy Days en Dick Sargent van Bewitched.

Paul King, Joseph Stone, Stanley Shapiro en Maurice Richlin werden genomineerd voor de Academy Award voor Best Writing voor hun werk aan Operation Petticoat. De film was de basis voor een tv-serie in 1977 met John Astin in de rol van Grant.

In 1959 gaat schout-bij-nacht Matt Sherman van de Amerikaanse marine, ComSubPac, aan boord van de verouderde onderzeeër USS Sea Tiger, voordat ze naar de schroothoop vertrok. Sherman, haar eerste bevelhebber, begint zijn persoonlijke logboek in oorlogstijd te lezen en een flashback begint.

Op 10 december 1941 brengt een Japanse luchtaanval Sea Tiger tot zinken terwijl ze aangemeerd ligt op de Cavite Navy Yard in de Filipijnen. Luitenant-commandant Sherman en zijn bemanning beginnen met reparaties, in de hoop naar Darwin, Australië te varen voordat de Japanners de haven onder de voet lopen. In de overtuiging dat er geen kans is om de onderzeeër te repareren, brengt het squadron commodore het grootste deel van Shermans bemanning over naar andere boten, maar belooft Sherman dat hij eerst een beroep zal moeten doen op eventuele beschikbare vervangers. Luitenant (onderbouw) Nick Holden, een admiraalsassistent, wordt opnieuw toegewezen aan Sea Tiger ondanks een totaal gebrek aan onderzeeboottraining of ervaring.

Holden demonstreert grote vaardigheid als een scrounger nadat Sherman hem de bevoorradingsofficier heeft gemaakt. Hij werkt samen met marine sergeant Ramon Gallardo, een ontsnapte gevangene (betrapt op het verduisteren van marine-eigendommen om zijn eigen restaurant te runnen), om materialen te verkrijgen die hard nodig zijn voor reparaties. Wat Holden en zijn mannen niet uit basismagazijnen kunnen halen, stelen ze. Chief Tosten, de senior Motor Machinist Mate, wordt gedwongen om de nrs. 3 en 4 diesels te kannibaliseren om nrs. 1 en 2 draaiende te houden. Vooral nummer 1 is een probleem, constant backfiring en boeren zwarte rook.

Sea Tiger drijft en hersteld in nauwelijks zeewaardige staat en gaat de zee op nadat een inheemse heksendokter haar een beschermingsspreuk heeft toegeworpen. Sea Tiger bereikt Marinduque, waar Sherman met tegenzin instemt met de evacuatie van vijf gestrande legerverpleegkundigen. Holden voelt zich aangetrokken tot tweede luitenant Barbara Duran, terwijl Sherman een reeks gênante ontmoetingen heeft met de goed bedeelde en onhandige tweede luitenant Dolores Crandall. Later, wanneer Sherman zich voorbereidt om een vijandelijk olieschip aan te vallen dat aan een pier is afgemeerd, vuurt Crandall per ongeluk een torpedo af voordat de Torpedo Data Computer klaar is met het verzenden van zijn instellingen naar de “tin fish”. De torpedo mist de tanker en “zinkt” in plaats daarvan een vrachtwagen aan wal. Sea Tiger vlucht te midden van een hagel van vijandelijk kanonvuur.

Sherman probeert de verpleegsters aan land te zetten in Cebu, maar het leger weigert hen te accepteren zonder de juiste bevelen, omdat de Japanners dichterbij komen. Sherman is niet in staat om de benodigde voorraden van officiële bronnen te verkrijgen en staat Holden toe een casino op te zetten om ze van de soldaten van het leger te verkrijgen. Chief Torpedoman Molumphry, de Chief of the Boat, heeft om verf gevraagd. Holden slaagt erin om wat rood-witte loodprimerverf te krijgen, maar heeft van geen van beide genoeg om de hele romp te primen. Sherman laat de twee met tegenzin door elkaar mengen, wat resulteert in een lichtroze primer die wordt aangebracht. Een Japanse luchtaanval dwingt tot een haastig vertrek voordat de bemanning een toplaag van marinegrijs kan aanbrengen.

Tokyo Rose bespot de mysterieuze roze onderzeeër, terwijl de Amerikaanse marine gelooft dat het een Japanse misleiding is en beveelt dat deze op zicht tot zinken wordt gebracht. Een Amerikaanse torpedobootjager spot Sea Tiger en opent het vuur en lanceert vervolgens dieptebommen wanneer de onderzeeër crasht. Sherman probeert een olievlek en lanceert dan dekens, kussens en reddingsvesten, maar het bedrog mislukt. Op voorstel van Holden gooit Sherman de lingerie van de verpleegsters uit. Crandalls beha overtuigt de kapitein van de torpedobootjager ervan dat “de Japanners zoiets niet hebben”, en hij staakt het vuur. Sea Tiger, nog steeds roze geverfd, arriveert gehavend maar op eigen kracht bij Darwin.

Shermans herinnering eindigt met de komst van commandant Nick Holden, zijn vrouw (de voormalige luitenant Duran) en hun twee zonen. Sherman belooft Holden het bevel over een nieuwe nucleair aangedreven onderzeeër, ook wel Sea Tiger genoemd. Shermans vrouw (de voormalige luitenant Crandall) arriveert te laat met hun vier dochters en achterop de personeelsauto van haar man, waardoor deze bumpers vergrendelt met een marinebus. Als hij wegrijdt en zijn auto meesleept, stelt Sherman zijn vrouw gerust dat deze bij de hoofdingang zal worden tegengehouden. Commandant Holden neemt Sea Tiger mee op haar laatste reis, haar vertrek onderbroken door een terugslag van de nr. 1 diesel, nog steeds lastig na al die jaren.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Operation Petticoat – Wikipedia
  3. Operatie Petticoat (1959) – IMDb