Murphy’s War (1971): Oorlogsfilm

Murphy’s War is een Amerikaanse film uit 1971 onder regie van Peter O’Toole en Siân Phillips. De film werd geregisseerd door Peter Yates, gebaseerd op de roman van Max Catto uit 1969. De cinematograaf van de film was Douglas Slocombe. De film speelt zich af in Zuid-Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog en richt zich op een koppige overlevende van een gezonken koopvaardijschip die wordt verteerd in zijn zoektocht naar wraak en vergelding tegen de Duitse onderzeeër die zijn schip tot zinken bracht.

In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog is de Ierse bemanningslid Murphy de enige overlevende van de bemanning van koopvaardijschip Mount Kyle, dat tot zinken was gebracht door een Duitse U-boot en de overlevenden mitrailleurs in het water. Murphy bereikt de kust en vindt een missionaire nederzetting op de Orinoco in Venezuela, waar hij wordt behandeld door de pacifistische Quaker Dr. Hayden.

Wanneer Murphy ontdekt dat de U-boot zich verder de rivier op verbergt onder de dekking van de jungle, beraamt hij obsessief plannen om hem op alle mogelijke manieren tot zinken te brengen, ook door een overlevende Grumman J2F Duck-watervliegtuig van de Mount Kyle te gebruiken. De gewonde piloot van het watervliegtuig werd door de kapitein van de U-boot in zijn ziekenhuisbed doodgeschoten om het geheim van de locatie van de onderzeeër en van de oorlogsmisdaden gepleegd door het neerschieten van overlevenden in het water te bewaren.

Murphy probeert het vliegtuig op het woelige rivierwater te laten vliegen en leert met vallen en opstaan de besturing manipuleren. Hij vindt al snel de schuilplaats van de U-boot en probeert deze te bombarderen met zelfgemaakte molotovcocktailbommen, maar zijn poging mislukt en de missie-nederzetting wordt vernietigd als vergelding. Later komt het bericht dat Duitsland zich heeft overgegeven, maar Murphy is geobsedeerd door wraak en is van plan de U-boot te rammen met een drijvende kraan van Louis, een vriendelijke Fransman. Ook deze poging mislukt wanneer de U-boot onder hem door duikt. De ondergedompelde U-boot is echter verstrikt in een modderbank. Murphy gebruikt de kraan om een niet-ontplofte torpedo te herstellen die eerder door de U-boot was afgevuurd en laat deze op de ingesloten bemanning vallen, waardoor ze worden gedood. Murphy wordt ook gedood als de explosie van de torpedo ervoor zorgt dat de kraan hem aan het dek vastpint terwijl de drijvende kraan naar de rivierbedding zinkt.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Murphy’s War – Wikipedia
  3. Murphy’s War – Rotten Tomatoes