Night of the Fox (1990): Oorlogsfilm

Night of the Fox is een Amerikaanse televisiefilm uit 1990 van Charles Jarrott, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1986, geschreven door Jack Higgins.

Professor Alan Stacy bezoekt Jersey om zijn biografie van zijn vriend en collega-academicus Harry Martineau van voor de Tweede Wereldoorlog te voltooien, maar arriveert op de dag van Harry’s begrafenis. Slechts één rouwende is aanwezig, Dr. Sarah Drayton. Uitgenodigd bij haar thuis, krijgt hij van Sarah te horen dat de twee tijdens de oorlog voor Special Operations Executive (SOE) hebben gewerkt. Ze laat Stacy een foto zien waarop ze poseren met veldmaarschalk Erwin Rommel en vertelt vervolgens het verhaal achter de foto.

In de nasleep van de ramp met Slapton Sands spoelt Hugh Kelso, een kolonel van het Amerikaanse leger, aan op Jersey, hij wordt gered door Hélène de Ville, die contact opneemt met Londen. Brigadier Dougal Munro van SOE is zich ervan bewust dat Kelso een van de weinige officieren is die de details van de geplande D-Day-landingen kent. Hij besluit dat Kelso gered of geëlimineerd moet worden.

Hij rekruteert Harry Martineau, een voormalige academische en meedogenloze moordenaar, nu met pensioen, en Sarah Drayton, een verpleegster met connecties in en lokale kennis van Jersey. Harry wordt overgehaald om nog een laatste klus te klaren. Nadat hij eerder in Duitsland opereerde, wordt hij SD Standartenführer Max Vogel. Hij krijgt een vervalste gezagsbrief, ondertekend door Hitler en Himmler. Sarah’s cover is die van Anne-Marie de la Tour, zijn dure Franse minnares.

De twee worden naar Frankrijk gesmokkeld en reizen vervolgens naar bezet Jersey. Harry vaart op een marineschip, maar Sarah moet als burger reizen op een vrachtboot onder bevel van kapitein Guido Orsini, een Italiaanse marineofficier. Kelso is gealarmeerd door hun komst, omdat hij weet van Harry’s reputatie als koelbloedige moordenaar. Het plan om de gewonde Kelso te evacueren wordt verstoord door de komst van veldmaarschalk Erwin Rommel op een verrassingstournee van inspectie. Maar niemand in de partij en slechts één van de Duitse officieren weet dat ‘Rommel’ eigenlijk korporaal Erich Berger is, een acteur die als Rommels dubbelganger fungeert. De echte Rommel is meegezogen in een complot om Hitler te vermoorden en moet tijdelijk weg uit Duitsland.

Een klein vliegtuig zit op het vliegveld voor de wekelijkse postvlucht, maar de vlucht kan niet worden gecommandeerd, behalve door speciale autoriteit. Harry ontmaskert ‘Rommel’ als Berger en laat hem die autoriteit geven. Berger stemt ermee in om mee te werken en onthult dat hij eigenlijk Heini Baum is, een Duitse Jood die de identiteit van de dode Berger heeft aangenomen en als soldaat heeft overleefd.

De operatie wordt bijna verstoord door de komst van een Duitse marechaussee die hen onder schot houdt, maar hij wordt overmeesterd en in een auto geplaatst die in brand wordt gestoken en over een klif wordt geduwd. Sarah, Harry, Baum en Orsini, die ermee heeft ingestemd hen te helpen, besturen het vliegtuig en vliegen richting Frankrijk. De bemanning wordt overmeesterd en bevolen naar Engeland te vliegen.

Het plan wordt ontdekt, te laat, maar een Luftwaffe-nachtjager wordt gestuurd om hen neer te schieten. Een van de bemanningsleden wordt gedood en Harry beveelt de piloot om tot bijna zeeniveau te dalen, waardoor de achtervolgende jager wordt neergehaald, die neerstort. Ze gaan verder naar Engeland, nu in radiocontact met de RAF.

Bij de landing worden ze omsingeld door gewapende soldaten. Baum snelt opgewonden naar voren en wordt neergeschoten door een bewaker, ogenschijnlijk per ongeluk maar waarschijnlijk op bevel van Munro. Als hij sterft, smeekt hij Harry om Kaddisj voor hem te zeggen.

De actie keert terug naar het heden en Sarah onthult dat ze later met Orsini trouwde en in Florence woonde als Contessa Orsini. Ze vertelt Stacy dat Harry voor SOE bleef werken, maar een paar maanden later werd neergeschoten door friendly fire. Zijn lichaam, begraven in de moerassen van Essex, werd pas onlangs gevonden en hij heeft nu een veel late begrafenis gekregen.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Night of the Fox – Wikipedia
  3. Night of the Fox (TV Movie 1990) – IMDb