The Battle of Neretva (1969): Oorlogsfilm

Slag bij Neretva is een Joegoslavische epische partizanenfilm uit 1969. Geschreven door Stevan Bulajić en Veljko Bulajić, en geregisseerd door Veljko Bulajić, is het gebaseerd op de ware gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. De Slag om de Neretva was te wijten aan een strategisch plan voor een gecombineerde aanval van de asmogendheden in 1943 tegen de Joegoslavische partizanen. Het plan stond ook bekend als het Vierde Vijandelijke Offensief en vond plaats in het gebied van de Neretva rivier in Bosnië en Herzegovina.

In 1943 beveelt Adolf Hitler de definitieve vernietiging van de Joegoslavische Partizanen. Dit dwingt hen en duizenden vluchtelingen om een trektocht noordwaarts te beginnen door het Bosnische gebergte. Hun doel is om de brug bij Neretva te bereiken om te ontsnappen. Hun reis is beladen met gevaar bij elke stap van de weg en ze moeten het opnemen tegen Duitse tanks, Italiaanse infanterie, Chetnik Cavalerie, beschietende vliegtuigen, ziekte en natuurlijke elementen.

In 1943 vreesden de asmogendheden een geallieerde landing op de Balkan. Om hen te voorkomen, beval Hitler de vernietiging van de partizanen, die inmiddels steeds grotere gebieden hadden bevrijd. In 1943 werden de Joegoslavische partizanen onder leiding van Tito omsingeld door de rivier de Neretva. Hun tegenstanders waren de Duitsers, de Italianen, de royalistische Joegoslavische Chetniks en de fascistische Kroatische Ustasha-eenheden. De partizanen werden naar de Neretva geduwd. Hitlers plan was om de partizanen over de brug over de Neretva te drijven, zodat ze tussen twee vuren zouden komen te zitten, terwijl de Chetniks aan de andere kant van de rivier oprukten. Met een list wist Tito de aanvallers te misleiden en de strijd te winnen. Hij liet de brug opblazen. De Duitsers gingen er toen van uit dat de partizanen verder naar het noorden zouden oprukken en bevalen de troepen naar het noorden te marcheren. De brug werd echter in het geheim gerepareerd en de partizanen ontsnapten ongemerkt, om vervolgens alleen tegenover de Chetniks te staan toen ze aan de andere kant aankwamen. Deze hadden geen schijn van kans tegen de overmacht van de partizanen en werden verwoestend verslagen. De Duitse en Italiaanse troepen waren door de felle strijd al zo verzwakt dat ze zich alleen maar konden verdedigen. De Slag om de Neretva was het keerpunt van de oorlog voor de Joegoslaven.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Battle of Neretva (film) – Wikipedia
  3. The Battle of Neretva (1969) – Veljko Bulajic | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related | AllMovie
  4. Bitka na Neretvi (1969) – IMDb