Wat was het Marco Polobrug incident in 1937?

Het Marco Polo-brug incident, ook wel bekend als de Slag om de Marco Polo Bridge, was een gevecht tussen Japanse en Chinese troepen die plaatsvond tijdens de Tweede Sino-Japanse Oorlog (1937-1945).
Het Marco Polo-brug incident, ook wel bekend als de Slag om de Marco Polo Bridge, was een gevecht tussen Japanse en Chinese troepen die plaatsvond tijdens de Tweede Sino-Japanse Oorlog (1937-1945).

Het Marco Polo-brug incident, ook wel bekend als de Slag om de Marco Polo Bridge, was een gevecht tussen Japanse en Chinese troepen die plaatsvond tijdens de Tweede Sino-Japanse Oorlog (1937-1945). Het incident markeerde de officiële start van de oorlog tussen Japan en China en leidde tot een escalatie van gevechten tussen de twee landen. In dit artikel zullen we het incident in meer detail bespreken, met inbegrip van de oorzaken, de gebeurtenissen en de gevolgen.

Achtergrond

De Tweede Sino-Japanse Oorlog begon in 1937, maar conflicten tussen Japan en China hadden al jaren aan de gang. Japan had zijn invloed in China uitgebreid sinds de eerste Sino-Japanse Oorlog (1894-1895), en streefde naar meer controle over China’s grondstoffen en handelsroutes. China, aan de andere kant, probeerde zijn onafhankelijkheid en territoriale integriteit te behouden.

Oorzaken

De directe oorzaak van het incident was een vermiste Japanse soldaat die verdween bij de Marco Polo Bridge, een brug over de rivier de Marco Polo Bridge bij Beijing (Peking). Japanse troepen eisten dat China hen toestond om de omgeving te doorzoeken en begonnen met een zoektocht naar de vermiste soldaat. De Chinese troepen beschouwden dit als een provocatie en begonnen te vechten tegen de Japanse troepen. Dit leidde tot een escalatie van de gevechten tussen de twee landen.

Gebeurtenissen

Het incident begon op 7 juli 1937, toen Japanse troepen een brug over de rivier de Marco Polo Bridge bij Beijing bezetten. De Japanse troepen beweerden dat ze de brug bezetten om de vermiste soldaat te zoeken, maar de Chinese troepen beschouwden dit als een provocatie. Dit leidde tot gevechten tussen Japanse en Chinese troepen, en binnen enkele dagen hadden de gevechten zich uitgebreid naar andere delen van China. Beide landen begonnen met de mobilisatie van hun troepen, en de Tweede Sino-Japanse Oorlog was begonnen.

Gevolgen

Het incident markeerde de officiële start van de Tweede Sino-Japanse Oorlog en leidde tot een escalatie van gevechten tussen Japan en China. China, met een ongeorganiseerde en slecht uitgeruste leger, werd snel overwonnen door de Japanse troepen en de oorlog duurde tot 1945. De oorlog leidde tot de dood van miljoenen Chinese burgers en soldaten, evenals enorme verwoestingen in China. Het incident had ook grote internationale gevolgen, aangezien het leidde tot de betrokkenheid van andere landen, zoals de Verenigde Staten, die China steunden in de oorlog.

Het incident was ook een bewijs van de Japanse expansiedrift en hun streven naar meer invloed in Azië. Het leidde tot een verhoogde spanning tussen Japan en andere landen in de regio en bijdroeg aan de oorzaak van de Tweede Wereldoorlog.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940