Ōnishi Shinzō: Japanse admiraal en Kamikaze-strategist WOII

Ōnishi Shinzō, Vice Admiral in de Japanse Keizerlijke Marine, was invloedrijk in de ontwikkeling van kamikaze-strategieën in WOII.
Ōnishi Shinzō diende als Vice Admiral en speelde een sleutelrol bij de introductie van kamikaze-aanvallen in de Tweede Wereldoorlog.

Ōnishi Shinzō (大西 新蔵) werd geboren op 17 juli 1892 in Tokyo-fu, wat nu Edogawa in Tokyo is. Hij groeide op in een tijd van snelle modernisering en militaire hervormingen in Japan. Als een uitstekende student voltooide hij zijn middelbare school aan de Tokyo Prefectural Third Middle School in 1911, waar hij als tweede van zijn klas afstudeerde. Vervolgens werd hij toegelaten tot de Japanse Keizerlijke Marineacademie, waar hij in 1914 als derde van de 117 cadetten afstudeerde.

Ōnishi vervolgde zijn opleiding met een specialisatie in marine artillerie aan de Marine Artillerieschool en de Keizerlijke Marine Universiteit. Zijn combinatie van academische prestaties en strategisch inzicht vestigde zijn reputatie als een veelbelovende officier in de Japanse marine.

Begin van de militaire loopbaan

Na zijn afstuderen diende Ōnishi op diverse marineschepen, zoals de kruisers Chiyoda en Tsugaru. In de jaren 1920 werd hij naar Duitsland gestuurd om kennis op te doen over militaire technologie en strategie. Deze buitenlandse ervaring gaf hem een breder perspectief, hoewel hij sceptisch stond tegenover de opkomst van het nazisme.

Bij zijn terugkeer in Japan kreeg hij verschillende leidinggevende functies. Hij diende onder meer als commandant van de zware kruiser Tone en later als kapitein van het slagschip Nagato, dat dienstdeed als vlaggenschip van de Japanse vloot. In 1941, met de toenemende spanningen in de Stille Oceaan, werd Ōnishi benoemd tot commandant van het 7e Onderzeeër Eskader.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Vroege betrokkenheid

Met het uitbreken van de oorlog in 1941 speelde het 7e Onderzeeër Eskader een belangrijke ondersteunende rol in de Japanse maritieme operaties. Vanuit de Truk-lagune in de Stille Oceaan coördineerde Ōnishi patrouilles en aanvallen gericht op vijandelijke scheepvaart.

Slag bij de Solomonseilanden

In 1942 kreeg Ōnishi een nieuwe functie als stafchef van de 8e Vloot, een eenheid die betrokken was bij grote gevechten in de Stille Oceaan. Tijdens de Eerste Slag bij de Solomonseilanden, op 8 augustus 1942, speelde Ōnishi een sleutelrol in de coördinatie van een aanval die resulteerde in de vernietiging van vijf Amerikaanse zware kruisers. Deze overwinning bracht aanzienlijke schade toe aan de Amerikaanse marine. Toch kreeg hij kritiek voor het niet aanvallen van de vijandelijke transportvloot, wat de bevoorrading van Japanse troepen nadelig beïnvloedde.

Incident met de Akikaze

Tijdens zijn functie als stafchef van de 8e Vloot was Ōnishi Shinzō indirect verbonden aan een omstreden incident met de torpedobootjager Akikaze. In maart 1943 werd dit schip gebruikt voor de executie van 60 krijgsgevangenen, waaronder missionarissen en Chinese verdachten van spionage. Hoewel er geen direct bewijs is dat Ōnishi persoonlijk de bevelen voor deze acties heeft gegeven, kan zijn rol als stafchef niet los worden gezien van de bredere commandostructuur waarin dergelijke beslissingen werden genomen.

Ōnishi Shinzō werd niet aangeklaagd voor het incident met de Akikaze, aangezien hij op 16 augustus 1945 zelfmoord had gepleegd, een dag na de Japanse overgave.

Zelfmoord en nalatenschap

Op 16 augustus 1945, een dag na de Japanse overgave, pleegde Ōnishi zelfmoord. Hij deed dit uit schaamte en spijt over de duizenden levens die verloren gingen tijdens kamikaze-aanvallen die hij had aangemoedigd. In zijn afscheidsbrief riep hij op tot vrede en een toekomst zonder oorlog. Deze daad symboliseerde de zware morele last die hij droeg als gevolg van de oorlog.

Ōnishi wordt herinnerd als een marineofficier met een sterk strategisch inzicht, maar zijn nalatenschap is onlosmakelijk verbonden met zowel de militaire successen en oorlogsmisdaden.

Conclusie

Ōnishi Shinzō was een officier in de Japanse Keizerlijke Marine, verdacht van oorlogsmisdaden. Zijn bijdrage aan de Japanse strategie tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals bij de Slag bij de Solomonseilanden, is onmiskenbaar. Tegelijkertijd blijven gebeurtenissen zoals het Akikaze-incident en zijn betrokkenheid bij kamikaze-missies een bron van discussie over de ethiek van militaire beslissingen. Ōnishi’s leven weerspiegelt de complexiteit van leiderschap tijdens oorlog en de impact van militaire strategieën op zowel individuen als de samenleving.

Bronnen en meer informatie

  1. Afbeelding: photographer is unknown, Public domain, via Wikimedia Commons
  2. 阿川弘之 (Hiroyuki Agawa). 軍艦長門の生涯 (Het leven van het slagschip Nagato). 新潮文庫 (Shinchō Bunko). ISBN 978-4-10-111007-9 (deel 1), ISBN 978-4-10-111008-6 (deel 2), ISBN 978-4-10-111009-3 (deel 3).
  3. 防衛庁防衛研修所戦史部編 (Japanse Defensiestaf). 戦史叢書 (Japanse Marineoorlogsverslagen). 朝雲新聞社 (Asagumo Shimbunsha). ISSN 0387-2197.
  4. 伊藤正徳 (Masatake Itō). 連合艦隊の栄光 (De glorie van de Japanse gecombineerde vloot). 光人社NF文庫 (Kōjinsha NF Bunko). ISBN 978-4-7698-2128-5.
  5. 高木惣吉 (Sōkichi Takagi). 高木惣吉日記と情報 (De dagboeken en inlichtingen van Sōkichi Takagi). みすず書房 (Misuzu Shobō). ISBN 978-4-622-03506-4.
  6. Bronnen Mei1940