Objective, Burma! (1945): Oorlogsfilm

Objectief, Birma! is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1945 die losjes gebaseerd is op de zes maanden durende raid van Merrill’s Marauders in de Birma-campagne tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geregisseerd door Raoul Walsh en met In de hoofdrol Errol Flynn, werd de film gemaakt door Warner Bros. direct na de inval.

Een groep parachutisten van het Amerikaanse leger onder leiding van kapitein Nelson wordt in Birma gedropt om een gecamoufleerd radarstation van het Japanse leger te lokaliseren en te vernietigen dat geallieerde vliegtuigen detecteert die naar China vliegen. Voor hun missie krijgen ze Gurkha-gidsen toegewezen, een Chinese legerkapitein en een oudere oorlogscorrespondent wiens karakter wordt gebruikt om verschillende procedures aan het publiek uit te leggen.

De missie is een overweldigend succes omdat het 36-koppige team het station en zijn personeel snel uitschakelt. Maar wanneer de luchtlandingstroepen aankomen op een oude landingsbaan om terug te worden gebracht naar hun basis, vinden ze de Japanners die op hun rendez-vousplaats op hen wachten. Kapitein Nelson neemt de moeilijke beslissing om de reddingsvliegtuigen af te blazen en te voet te wandelen.

Om de kans op detectie te verkleinen, splitst de groep zich vervolgens op in twee kleinere eenheden om elkaar te ontmoeten in een verlaten Birmees dorp. Maar wanneer Nelson op de ontmoetingsplaats aankomt, ontdekt hij dat het andere team door de Japanners gevangen is genomen, gemarteld en verminkt. Alleen Lt. Jacobs overleeft, en ook hij sterft nadat hij Nelson heeft verteld wat er is gebeurd. De overlevende soldaten worden vervolgens aangevallen en worden gedwongen zich opnieuw terug te trekken in de jungle. De mannen moeten dan de moerassen oversteken in hun poging om zich weer in veiligheid te brengen door de door de vijand bezette jungle.

Nelsons parachutisten vechten tegen een bijna constant achterhoedegevecht en slagen er ook in als lokvogels die Japanse troepen wegleiden van de plaats van de Britse luchtinvasie van Birma in 1944.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Strijd in de Burma jungle (1945) – IMDb
  3. Errol Flynn – Wikipedia