None But the Brave (1965): Oorlogsfilm

None but the Brave is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1965 onder regie van Frank Sinatra. Verteld in het Engels door een Japanse officier genaamd Kuroki (in de vorm van een dagboek dat hij schrijft voor zijn vrouw), speelt de film zich af in het Aziatisch-Pacifische theater tijdens een niet-gespecificeerde periode van de Tweede Wereldoorlog. Een peloton van 16 Japanse soldaten is gestrand op een eiland in de Stille Oceaan zonder middelen om met de buitenwereld te communiceren. Luitenant Kuroki houdt zijn mannen stevig in de hand en houdt toezicht op de bouw van een boot voor hun ontsnapping.

Een Amerikaans C-47/R4D transportvliegtuig wordt neergeschoten door een Japanse Zero, die op hetzelfde eiland neerstort. De Zero en een Amerikaanse F4U Corsair vernietigen elkaar.

Marine Aircraft Wing Captain Dennis Bourke neemt het bevel over van het peloton mariniers dat hij vervoerde, over hun incompetente 2e luitenant Blair en Sergeant Bleeker. Vertrouweling van Bourke is marinechef-apothekersmaat Francis. Als de 19 Amerikanen horen van het bestaan van het Japanse peloton op het eiland, lopen de spanningen op, wat resulteert in een gevecht om de Japanse boot. Het schip wordt vernietigd en een Japanse soldaat raakt zwaargewond. Koruki roept een wapenstilstand uit en ruilt de Amerikanen de toegang tot water in ruil voor een bezoek van hun arts om de gewonde soldaat te behandelen, wiens been moet worden geamputeerd.

De wapenstilstand resulteert in beide pelotons, in aantal verminderd door hun eerdere conflicten en latere natuurrampen, die ervoor kiezen om naast elkaar te leven – hoewel er een lijn wordt getrokken die de een verbiedt om aan de andere kant van het eiland binnen te dringen. Er is enige clandestiene samenwerking en handel en ernstig respect en vriendschap.

Wanneer de Amerikanen radiocontact maken en hun pick-up door een Amerikaans marineschip wordt geregeld, eisen ze dat de Japanners zich overgeven, maar Kuroki stelt dat ze in oorlog zijn. Terwijl de Amerikanen naar het strand gaan, beveelt Bourke zijn mannen klaar te staan om te schieten om te doden.

Wanneer ze in een hinderlaag worden gelokt door de resterende 8 man van het Japanse peloton, krijgen de resterende 11 Amerikanen geen andere keuze dan wraak te nemen, wat resulteert in een bloedig en zinloos vuurgevecht waarbij alle Japanners en de meeste Amerikanen worden doodgeschoten.

Alleen Francis, Bourke, Bleeker, Blair en korporaal Ruffino overleven de schermutseling. Bourke beveelt Franciscus om de dodelijk gewonde Kuroki te onderzoeken om te zien of hij gered kan worden. Ze trekken het strand op en wachten om gered te worden door het Amerikaanse marineschip, dat net voor de kust is gestationeerd.

Francis meldt Kuroki’s dood en overhandigt Bourke het Japanse officiersdagboek, geschreven in het Japans met wat een adres lijkt te zijn. Bourke speculeert dat hij het op een dag aan Kuroki’s weduwe zal kunnen bezorgen. Kuroki’s laatste vertelling noemt wat hij gaat doen ‘gewoon een andere dag’. De film eindigt met een lang shot van het eiland, gesupponeerd met de woorden ‘Nobody ever wins’.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. None but the Brave – Wikipedia