Kato Hayabusa Sento-tai (1944): Oorlogsfilm

Kato hayabusa sento-tai of Colonel Tateo Katō’s Flying Squadron (64th Sentai) of Colonel Kato’s Falcon Squadron is een zwart/wit Japanse oorlogsfilm over de luchtoorlog in zuidoost Asia. De hoofdrolspeller is Tateo Katō. Hij werd gerespecteerd vanwege zijn vliegkwaliteit en hij was onverschrokken. Kato was geboren en getogen in huidige Asahikawa, Hokkaido . Zijn vader Sergeant Tetsuzo Katō werd gedood in de Russisch-Japanse oorlog . Hij is afgestudeerd aan de 37e klas van de Japanse keizerlijke leger Academie in 1925, en ingeschreven in het Makkum vliegschool twee jaar later.

In mei 1927, was hij gestationeerd in de 6de Hiko Rentai (vlucht regiment) in Pyongyang , Korea . Zijn vliegende vaardigheid met de Kawasaki Ko-4 dubbeldekker fighter (een licentie gebouwde Nieuwpoort-Delage NiD 29) was zo uitstekende dat hij was geselecteerd om te worden een vlucht instructeur op Tokorozawa in 1928. In 1932, Kato werd gepromoveerd tot hoofd instructeur op de Akeno vliegschool, de premier air academy voor de Keizerlijke Japanse leger Air Force. In 1936, Kato werd commandant van het 5de Rentai, en bij het uitbreken van de Tweede Sino-Japanse oorlog in 1937, werd hij commandant van het 2de Daitai, uitgerust met Kawasaki Ki-10 “Perry” dubbeldekker, die snel lucht-superioriteit over Noord-China bereikt. Katō beweerde negen Chinese vliegtuigen tijdens zijn rotatie te hebben neergeschoten, waardoor hij de Japanse ace werd in China in de periode 1937-1941.

Kato keerde terug naar Japan in 1939 bij te wonen de Army Staff College en werd toegewezen aan het personeel van het hoofdkwartier van de Keizerlijk Japans leger generale staf . Ook bezocht hij Europa voor toewijzing, samen met generaal Hisaichi Terauchi, en bezocht de Duitse Luftwaffe in Duitsland. In deze periode werd hij bevorderd tot majoor.

In 1941, met de start van de Pacifische oorlog Kato kreeg opnieuw een bestrijding opdracht – ditmaal als commandant van de 64ste Sentai, gebaseerd op Guangzhou , China, en uitgerust met de nieuwste Nakajima Ki-43 Hayabusa strijders. Zijn eenheid heeft deelgenomen aan de vroege stadia van de oorlog, met name onderscheiden zich tijdens de Slag om Malaya . De 64e Sentai Duong Dong vliegveld was gestationeerd op Phu Quoc eiland te bieden dekking voor de Japanse invasievloot gebonden voor Malaya, en aanval van grond doelen in Malaya en Birma.

De 64e Sentai had zijn eerste bestrijding van ervaring tegen de Flying Tigers op 25 December 1941, begeleiding van een bommenwerper raid op Rangoon. Onder Katō van de opdracht, boekte de eenheid meer dan 260 overwinningen op geallieerde vliegtuigen. Hij stond geen afzonderlijke kredieten toe, omwille van teamwerk. Katō werd bevorderd tot Luitenant-kolonel in februari 1942.

Op kan 22, 1942, terwijl de Golf van Bengalen Kato was gedood in actie terwijl een vlucht van aanvallen No. 60 Squadron RAF Bristol Blenheim bommenwerpers. Zoals Kato trok na het maken van zijn eerste duiken pas op de Blenheims, torentje schutter Flight Sergeant “Jock” McLuckie van de vechter blootgestelde buik met een lange raked burst en de Ki-43 begon te branden en crashte in de zee. Kato was postuum bevorderd tot generaal-majoor, en werd geëerd door een speciale Staat Shinto ceremonie in Tokio Yasukuni-schrijn als een “god of war” in medio oktober 1942.

Katō van heldenmoed had aanzienlijke propaganda waarde, en werd door de Japanse overheid gesponsord een film met een titel Kato hayabusa sento-tai (加藤隼戦闘隊) (1944) om zijn levensverhaal te verheerlijken.

Deze oorlogsfilm was één van de beste oorlogfilms, met een realistisch verhaal en goede speciale effecten.

‎Regiseur : Kajirô Yamamoto (scenario), Kenta Yamazaki (scenario)‎
‎Hoofdrolspellers : Susumu Fujita, Minoru Takada, Denjirô Ôkôchi‎
‎Special effects: Eiji Tsuburaya‎