Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog 11 november 1918

Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog 11 november 1918
Wapenstilstand Eerste Wereldoorlog 11 november 1918

De Eerste Wereldoorlog‎‎ of de ‎‎Eerste Wereldoorlog‎‎, vaak afgekort als ‎‎WOI‎‎ of ‎‎WO1‎‎, begon op 28 juli 1914 en eindigde op 11 november 1918. Door tijdgenoten aangeduid als de “‎‎Grote Oorlog‎‎”, omvatten de oorlogvoerende partijen een groot deel van ‎‎Europa‎‎, het ‎‎Russische Rijk‎‎, de ‎‎Verenigde Staten‎‎ en het ‎‎Ottomaanse Rijk‎‎, met gevechten die zich ook uitbreidden naar het ‎‎Midden-Oosten‎‎, ‎‎Afrika‎‎ en delen van ‎‎Azië‎‎.

Een van de ‎‎dodelijkste conflicten in de geschiedenis‎‎, naar schatting 9 miljoen mensen werden gedood in de strijd, terwijl meer dan 5 miljoen burgers stierven door militaire bezetting, bombardementen, honger en ziekte. ‎‎‎

Miljoenen extra doden waren het gevolg van ‎‎genocides binnen het Ottomaanse Rijk‎‎ en de ‎‎grieppandemie van 1918‎‎, die werd verergerd door de beweging van soldaten tijdens de oorlog.

Aan het einde van de oorlog waren vier mogendheden politiek en militair verslagen: Duitsland, Rusland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk – de laatste twee hielden zelfs op te bestaan.

Uit het Russische Rijk ontstond de revolutionaire Sovjet-Unie, terwijl in Centraal-Europa allerlei nieuwe kleine staten werden gevormd. De Volkenbond werd opgericht om voortaan een nieuwe wereldoorlog te voorkomen. Maar de oorlog leidde tot nationalisme in Europa en de gevolgen van de nederlaag van Duitsland en het Verdrag van Versailles leidden tenslotte tot de Tweede Wereldoorlog in 1939.