Silent Night (2002): Oorlogsfilm

Silent Night is een televisiefilm uit 2002 die zich afspeelt op kerstavond in 1944, tijdens de Slag om de Ardennen van de Tweede Wereldoorlog en is losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Een Duitse moeder, Elisabeth Vincken (Linda Hamilton), die haar oudste zoon al had verloren in de Slag om Stalingrad en wier man kok is in het Duitse leger, en haar jongere zoon, Fritz, zoeken hun toevlucht in de jachthut van hun familie in de buurt van de frontlinies in de Ardense bossen in West-Europa. Ze komen drie Amerikaanse soldaten tegen die de hut binnenkomen, en kort daarna voegen zich drie Duitse soldaten bij hen. Na veel weerstand weet de moeder de vijandelijke soldaten te overtuigen om hun verschillen voor één nacht opzij te zetten en een kerstdiner te delen. De Duitsers waren van plan de Amerikanen te doden, maar uiteindelijk delen zij en de Amerikaanse soldaten hun rantsoenen om een echt kerstdiner te maken. Dit omvat zelfgemaakte koekjes en ander lekkers.

De hele nacht raken de Amerikanen en Duitsers bevriend met elkaar, ondanks het feit dat ze uiteindelijk terug moeten naar de oorlog. De volgende ochtend komt een Amerikaans MP Officier en wordt verrast door wat hij ziet. Als hij hoort wat er is gebeurd, richt hij zijn geweer op de Amerikaanse soldaten en begint met de Duitsers te praten. Zich realiserend dat de officier eigenlijk een Duitse soldaat is die de Amerikaanse linies heeft geïnfiltreerd, geven de Amerikanen zich over en krijgen de drie Duitse soldaten hun wapens. De Duitse infiltrant beveelt vervolgens de drie andere soldaten om de Amerikanen te executeren. Vlak voordat hij op het punt staat de moeder neer te schieten, slaat een van de Duitse soldaten hem knock-out en redt haar. De soldaten vertrekken, waarbij de Amerikanen de Duitse infiltrant als krijgsgevangene nemen, en ook een van de Duitsers, die pas vijftien is – geen van beide partijen wil dat hij sterft in een toekomstige strijd. Ook de Duitsers keren terug aan hun zijde. Allen nemen afscheid en wensen elkaar veel succes voor de rest van de oorlog. In het heden wordt een oudere Fritz (Michael Sinelnikoff) bezocht door de kleinzoon van soldaat Jimmy Rassi, Christopher, waarbij Fritz rassi’s dogtags overhandigt die werden gebruikt om de bovenkant van de kerstboom van de hut te versieren.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Silent Night (2002 film) – Wikipedia
  3. Silent Night (TV Movie 2002) – IMDb