Sisters Of War (2010): Oorlogsfilm

Sisters of War is een telefilm gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee Australische vrouwen, Lorna Whyte, een legerzuster en zuster Berenice Twohill, een katholieke non uit New South Wales die als krijgsgevangenen in Papoea-Nieuw-Guinea overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sisters of War is geïnspireerd op echte gebeurtenissen en gebaseerd op Rod Millers manuscript The Lost Women of Rabaul. Centraal in die gebeurtenissen stonden de verhalen en ervaringen van Lorna Johnston en zuster Berenice Twohill. Bij het opruimen van bezittingen voor een landgoed in 1991 stuitte Miller, die algemeen veilingmeester is, op een oud dagboek. Hij stond op het punt het weg te gooien toen hij geïntrigeerd raakte door de inhoud van het bescheiden boek. Bij nader inzien zag hij dat het in cryptisch proza en rijm was geschreven.

Het dagboek is geschreven door Grace Kruger, een van de vier burgerverplegers die in 1942 door de Japanners in Rabaul gevangen werden genomen. Kruger had het dagboek opzettelijk met cryptisch proza geschreven om elke Japanse soldaat of toevallige lezer die het zou hebben ontdekt in verwarring te brengen.

Miller raakte gefascineerd door dit werk en de geschiedenis die het motiveerde. Toen hij ontdekte dat er weinig informatie beschikbaar was over de Rabaul-verpleegsters, begon hij de gebeurtenissen rond hun internering in Rabaul te onderzoeken. Miller ontmoette zuster Berenice Twohill en Lorna Johnston voor het eerst in 1997 en kon via hen de meeste overlevende verpleegsters en officieren van Lark Force ontmoeten en interviewen. Hij was in staat om hun dagboeken te lenen en te transcriberen, wat bijdroeg aan de algemene kennis van wat er op dat moment was gebeurd. Miller en schrijver John Misto bundelden hun krachten op het project en kort daarna kwam ABC1 aan boord en voegde producent Andrew Wiseman zich bij het team.

Wisemen heeft interesse in het presenteren van geschiedenisdrama’s voor televisie en Sisters of War zorgde voor een natuurlijke progressie van Curtin, de televisiefilm uit de Tweede Wereldoorlog die hij produceerde met Richard Keddie.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Sisters of War – Wikipedia
  3. Sisters of War (TV Movie 2010) – IMDb
  4. Sisters of War – Rotten Tomatoes