The Aryan Couple (2004): Oorlogsfilm

The Aryan Couple is een Amerikaanse dramafilm uit 2004 onder regie van John Daly voor Atlantic Film Productions. De verhaallijn van de film speelt zich af in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en gaat over een Joodse Hongaarse industrieel die, om de veilige doorgang van zijn grote familie uit het Derde Rijk te verzekeren, gedwongen wordt zijn bedrijf en zijn enorm waardevolle bezittingen aan de nazi’s over te dragen. De plot is losjes gebaseerd op de levensgebeurtenissen van de Hongaars-Joodse industrieel Manfred Weiss en zijn Manfréd Weiss Steel and Metal Works.

Joseph Krauzenberg is een rijke Hongaars-Joodse industriële tycoon wiens fortuin wordt weerspiegeld in de grote eigendommen die hij bezit. Tegen 1944 zijn zijn fabrieken en banken nodig voor de nazi’s, terwijl Hitlers ‘Endlösung’ door Europa raast.

De nazi’s zijn hebzuchtig om zo gemakkelijk mogelijk rijkdom te vergaren, en onder de voorwaarden van het “Europaplan” van het Derde Rijk regelt Krauzenberg met nazi-leiders om zijn zakelijke bezittingen en zijn verzameling zeldzame kunst in te ruilen voor een veilige doorgang naar Zwitserland voor zichzelf, zijn vrouw Rachel en hun familie. Terwijl de nacht van de transactie nadert, bezoekt Krauzenberg zijn grote familie die wordt vastgehouden door de Gestapo en stelt hen gerust dat alles veilig zal zijn.

Krauzenbergs rijkdom en macht is zo groot dat wanneer hij ermee instemt om zijn eigendom te ondertekenen, het twee van de machtigste mannen in het naziregime zijn die aankondigen dat ze naar zijn huis zullen komen om het papierwerk af te handelen – Adolf Eichmann en Heinrich Himmler. Terwijl de nazi-leiders het huis van Krauzenberg worden binnengeleid, worden ze getroffen door iets ongewoons – Krauzenbergs twee meest vertrouwde dienaren, het getrouwde Arische echtpaar Hans en Ingrid Vassmann, overtreden de wet door voor Joden te werken.

De verdenkingen van Eichmann en Himmler zijn namelijk gegrond – ondanks dat ze het perfecte Arische koppel lijken te zijn, zijn Hans en Ingrid eigenlijk Joden die diep undercover werken met het ondergrondse verzet. Jong, verliefd en in verwachting van hun eerste kind, werken ze als bediende en dienstmeisje voor het oudere Joodse echtpaar.

In een subplot achtervolgt nazi-officier Edelhein, de meest weerzinwekkende van de groep, Ingrid – ondanks haar zwangerschap – als een perfecte folie om zijn kostbare zaad in de ‘Arische schoonheid’ te implanteren om het nieuwe Duitsland te bevolken.

Omdat ze regelmatig contact hebben met de nazi’s, in hun rol als dienaren, overwegen Hans en Ingrid van de gelegenheid gebruik te maken om Eichmann en Himmler te doden voor het grotere goed, zelfs als dat een zekere dood zou betekenen voor de Krauzenbergs en zichzelf. In plaats daarvan leggen de Vassmans hun lot in de handen van de Krauzenbergs, uiten hun bewondering voor hen en belijden dat ze Joods zijn en met hen willen ontsnappen. Er kan echter weinig worden gedaan, omdat de Krauzenbergs de lijst met mensen die met hen reizen al hebben ingediend.

Op weg naar het vliegtuig dat hem en zijn gezin naar de veiligheid van Zwitserland moet brengen, sluit Josef Krauzenberg een onbekende deal met de Duitse kapitein Dressler. Dressler misleidt Eichmann vervolgens, waardoor de Vassmans de middelen krijgen om te ontsnappen.

De Vassmans worden bij de laatste controlepost voor Zwitserland geconfronteerd met Edelhein, die dresslers verraad heeft ontdekt en hen heeft achtervolgd voor de zogenaamde moord op een Duitse soldaat, en natuurlijk omdat hij Joden zijn. Himmler wil echter elk bloedvergieten vermijden dat zijn overeenkomst over de Krauzenberg-eigendommen zou kunnen verpesten, en heeft laten weten dat de Vassmans vrij en veilig mogen passeren. Woedend dat hij zijn kans heeft verspeeld om ‘zijn zaadje te planten’ in Ingrid, negeert Edelhein Himmlers bevelen en probeert hij de Vassmans tegen te houden. Onder Himmlers bevel om het Arische echtpaar door te laten, doodt de Majoor die het bevel voert over de oversteek Edelhein.

De film eindigt met de Vassmans die veilig in Zwitserland worden herenigd met de Krauzenbergs.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. The Aryan Couple – Wikipedia
  3. The Aryan Couple (2004) – IMDb
  4. The Aryan Couple – Rotten Tomatoes
  5. The Aryan Couple (2004) | FilmTotaal