You’re in the Navy Now is een Hollywoodfilm uit 1951 van Twentieth Century Fox over de Amerikaanse marine in de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog. De eerste release was getiteld USS Teakettle. De film, geregisseerd door Henry Hathaway, is een komedie met Gary Cooper in de hoofdrol als een nieuwe officier die dienst wil doen op zee, maar die in plaats daarvan wordt toegewezen aan een experimenteel project zonder veel hoop op succes.
Gefilmd in zwart-wit aan boord van PC-1168, een actief patrouillevaartuig van de marine, bevatte You’re in the Navy Now de filmdebuten van Charles Bronson, Jack Warden, Lee Marvin en Harvey Lembeck in kleine rollen als bemanningsleden. Scenarioschrijver Richard Murphy werd genomineerd door de Writers Guild of America voor “Best Written American Comedy”, gebaseerd op een artikel geschreven door John W. Hazard in The New Yorker. Hazard, een professionele journalist en marine-reservist, had tijdens de Tweede Wereldoorlog gediend als uitvoerend officier van de PC-452, een soortgelijk vaartuig dat in 1943-44 diende als testbed voor stoomturbinevoortstuwing.
Verhaal
Op Norfolk Naval Base in de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog meldt luitenant John W. Harkness (Cooper), een nieuw officier, aan boord van de PC-1168, zich niet bewust dat zijn civiele achtergrond in engineering en zijn Rutgers-opleiding hem, door middel van een gat in een IBM-kaart, heeft gekozen om een geheim project te leiden en het bevel over het schip te voeren. De marine heeft een stoommachine en een experimentele verdamper-condensor in het schip geïnstalleerd om de haalbaarheid ervan in patrouillevaartuigen te testen en heeft Harkness aangewezen om de zeeproeven uit te voeren.
De bemanning van de onderzeebootjager gaat ervan uit dat Harkness Regular Navy is. De stuurman van haar hoofdboot, Chief Larrabee (Millard Mitchell), en haar stuurman van de hoofdmachinist zijn de enige ervaren zeelieden aan boord. De bemanning van PC-1168 bestaat allemaal uit nieuw ingewijde burgers en haar officieren hebben onlangs opdracht gegeven voor “90 day wonders”. De exec, Lt. (j.g.) Barron (Eddie Albert), is een goedmoedige ideeënman wiens kennis van zeemanschap uit de boeken is. De engineering officer, Ens. Barbo (Jack Webb), heeft geen opleiding, opleiding of ervaring in engineering. En de bevoorradingsofficier, Ens. Dorrance (Richard Erdman), wordt geplaagd door zeeziekte.
Na de zwaar beschadigde boeg van het schip hun eerste keer onderweg, Harkness en zijn officieren peuken hoofden met norse commandant Reynolds (John McIntire), die toezicht houdt op het project als de vertegenwoordiger van schout-bij-nacht Tennant (Ray Collins). De eerste proef resulteert in het slepen van het schip naar de haven, door de rest van de basis gekleineerd als de “USS Teakettle”. Reynolds beperkt de bemanning tot het schip totdat ze het systeem laten werken, en naarmate de storingen toenemen, keldert het moreel van de bemanning, waardoor het hele project wordt bedreigd. De officieren stuitten op een plan om een bemanningslid in te voeren in het basisbokskampioenschap om de bemanning te verenigen. Ze trainen een machinekamerzeiler, Wascylewski (Charles Bronson), om het schip te vertegenwoordigen. De bemanning zet zwaar in op hun scheepsmaat, en om ervoor te zorgen dat de “Teakettle” niet faalt in een proefvaart die gepland staat voor de dag van het gevecht, smokkelt gedestilleerd water aan boord. Wascylewski breekt zijn ribben tijdens de proefvaart, waardoor Barbo moet invallen, maar verrassend wint hij het kampioenschap.
De film eindigt met de Officiële Proefvaart van de “Teakettle” waarin de crew een succesvolle run improviseert. Toch eindigt het proces in een vernedering voor de bemanning wanneer het schip opnieuw een vliegdekschip ramt. In de onderzoekscommissie die volgt, onthult admiraal Tennant aan Harkness dat de selectie van zijn bemanning geen toevalstreffer was: de marine wist al dat experts het systeem konden runnen; het moest kijken of beginnende matrozen, die het overweldigende percentage van de marine in oorlogstijd vormden, snel konden leren om het te bedienen.