Schindler’s List: Oorlogsfilm

Schindler’s List is een Amerikaanse speelfilm van Steven Spielberg uit 1993, gebaseerd op het boek Schindler’s Ark van Thomas Keneally. De film is bijna volledig zwart-wit opgenomen, met alleen een scène in kleur aan het begin en aan het eind en een aantal rode kleurdetails in het midden van de film.
De film is gebaseerd op een boek van Thomas Keneally over de Duitse Oskar Schindler. Deze industrieel redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije, door ze op een lijst te zetten van werknemers in zijn emailfabriek die om die reden beschermd dienden te worden.
Steven Spielberg besteedt in zijn film veel aandacht aan het moment dat Schindler begon met het aanstellen van Joden in zijn fabriek, hetgeen hij aanvankelijk deed omdat het goedkope werkkrachten waren. Hij werd toen geconfronteerd met de onmenselijke behandeling die Joden in de bezette gebieden ondergingen.
Schindler’s List won meerdere Oscars en staat hoog in veel filmtoplijsten.

In september 1939 moeten Joden in Polen naar concentratiekampen. Oskar Schindler, tot dusver een onsuccesvolle zakenman, gaat naar de Poolse stad Krakau om te zien of hij daar goedkope arbeiderskrachten kan halen. Hij maakt zich populair bij de Duitsers, en met hun steun weet Schindler een potten- en pannenfabriek te bemachtigen. Via de Joodse Itzhak Stern komt Schindler in contact met een aantal Joodse zakenmensen, die hem geld willen lenen in ruil voor wat potten en pannen. Aanvankelijk doet Schindler niets als hij te weten komt dat de Joden gedeporteerd worden. Dan bedenkt hij dat hij in de positie verkeert om honderden Joden het leven te redden. Hij koopt honderden Joden vrij om in zijn fabriek te werken. De bedoeling is om ze naar een veilige plaats te brengen, weg van de nazi’s.
De film eindigt met een scène waarin acteurs en overlevenden van Schindler stenen leggen op het graf van Schindler in Israël.