Yoshijirō Umezu (梅津 美治郎, Umezu Yoshijirō, 4 januari 1882 – 8 januari 1949) was een Japanse generaal en Chef van de Generale Staf van het Japanse Keizerlijke Leger tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd hij veroordeeld voor oorlogsmisdaden en kreeg hij levenslange gevangenisstraf.
Inhouds opgave
Vroege Leven en Militaire Carrière
Yoshijirō Umezu werd geboren in Nakatsu, Ōita, Japan, waar zijn familie sinds de 18e eeuw een boekhandel dreef. Tijdens zijn middelbare schooltijd aan de Kumamoto Prefectural Seiseikou High School besloot hij een militaire loopbaan na te streven.
Hij studeerde af aan de 15e klas van de Keizerlijke Japanse Legeracademie op 30 november 1903 en werd kort daarna benoemd tot tweede luitenant in de infanterie op 12 februari 1904. Na promotie tot luitenant in juni 1905 vervolgde hij zijn opleiding aan de Legerstafschool, waar hij in 1911 als beste van zijn klas afstudeerde.
In 1912 werd hij gepromoveerd tot kapitein en ging hij studeren in Europa, waaronder in Duitsland en Denemarken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in Denemarken als militair waarnemer. Umezu keerde in 1921 terug naar Japan na een periode als militair attaché in Zwitserland.
Opkomst in de Rangen
Umezu werd bevorderd tot luitenant-kolonel in 1922 en tot kolonel in 1925. Gedurende de jaren 1920 werd hij lid van de Tōseiha, een gematigde factie binnen het Japanse leger onder leiding van generaal Kazushige Ugaki. Deze groep stond tegenover de radicale Kōdōha-factie van Sadao Araki.
Als instructeur aan de Legerstafschool en later commandant van het 3e Infanterieregiment bekleedde Umezu verschillende belangrijke posities. In 1930 werd hij benoemd tot generaal-majoor en in 1935 tot luitenant-generaal.
In juni 1935 ondertekende hij de He–Umezu Overeenkomst, die spanningen tussen Japan en de Republiek China moest verminderen. Deze overeenkomst gaf Japan de controle over een deel van Hebei.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bekleedde Umezu verschillende posities. Vanaf 1938 was hij opperbevelhebber van het 1e Leger in Noord-China, dat op dat moment fungeerde als bezettingsmacht. Later, in 1939, werd hij benoemd tot opperbevelhebber van het Kwantung-leger in Manchukuo.
Aanstelling als Chef van de Generale Staf
In juli 1944 werd Umezu benoemd tot Chef van de Generale Staf van het Keizerlijke Japanse Leger en lid van de Hoge Oorlogsraad. Hij volgde Hideki Tojo op na diens aftreden.
Umezu verzette zich samen met andere militaire leiders, zoals minister van Leger Korechika Anami en admiraal Soemu Toyoda, tegen de overgave van Japan in augustus 1945. Hij geloofde dat voortzetting van de strijd gunstigere voorwaarden voor vrede zou opleveren. Hoewel hij op de hoogte was van de geplande militaire coup tegen de overgave, nam hij geen actie om deze te steunen of te dwarsbomen.
Ondertekening van de Japanse Overgave
Op 2 september 1945 werd Umezu door keizer Hirohito persoonlijk bevolen de overgave van Japan te ondertekenen namens de strijdkrachten. Hij vertegenwoordigde het leger tijdens de ceremonie aan boord van de USS Missouri, waarmee de Tweede Wereldoorlog formeel werd beëindigd.
Na de Oorlog
Na de Japanse overgave werd Umezu gearresteerd door de Geallieerde bezettingsautoriteiten en berecht bij het Internationaal Militair Tribunaal voor het Verre Oosten in Tokio. Hij werd schuldig bevonden aan meerdere aanklachten, waaronder het voeren van agressieve oorlogen, en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op 12 november 1948.
Umezu overleed op 8 januari 1949 aan darmkanker terwijl hij nog gevangen zat. Een dag voor zijn dood bekeerde hij zich tot het katholicisme en ontving hij zijn laatste sacramenten van een katholieke priester. Hoewel hij tijdens zijn leven de militaristische staatsgodsdienst Shinto had aangehangen, was zijn familie katholiek, en zijn dochter trad toe tot een katholieke kloosterorde.
Conclusie
Yoshijirō Umezu was een hooggeplaatste Japanse militaire leider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij speelde een rol in het tekenen van de overgave van Japan en was betrokken bij verschillende belangrijke beslissingen binnen het Japanse leger. Na de oorlog werd hij veroordeeld voor oorlogsmisdaden, wat zijn plaats binnen de Japanse militaire geschiedenis verder benadrukt als onderwerp van studie en analyse.
Bronnen en meer informatie
- Afbeelding: 投稿者の所持品, Public domain, via Wikimedia Commons
- Dupuy, Trevor N. (1992). Encyclopedia of Military Biography. I B Tauris & Co Ltd. ISBN 1-85043-569-3.
- Frank, Richard B. (1999). Downfall: the End of the Imperial Japanese Empire. Penguin, non-classics. ISBN 0-14-100146-1.
- Fuller, Richard (1992). Shokan: Hirohito’s Samurai. London: Arms and Armor. ISBN 1-85409-151-4.
- Maga, Timothy P. (2001). Judgment at Tokyo: The Japanese War Crimes Trials. University Press of Kentucky. ISBN 0-8131-2177-9.
- Bronnen Mei1940