‘WOII blijft hart van dodenherdenking’

0
799

De Tweede Wereldoorlog was, is en blijft het hart van de Nationale Dodenherdenking. In die oorlog ligt echter een belangrijke motivatie voor Nederland om zich actief in te zetten voor internationale vredesoperaties.

Daarom worden ook Nederlandse militairen die omkomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld op 4 mei worden herdacht, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei woensdag.

De uitspraken zijn een reactie op de kritiek van directeur Hans Vuijsje van Stichting Joods Maatschappelijk Werk woensdag in een opiniestuk in de Volkskrant. Vuijsje gaf daarin aan dat volgens hem bij de herdenking alleen de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, onder wie de 102 duizend joodse Nederlanders, moeten worden herdacht.

Nederlands-Indië

Behalve de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden op 4 mei ook de omgekomen burgers, militairen, verzetsmensen in Nederland en in voormalig Nederlands-Indië herdacht.

“We herdenken ook de Nederlandse militairen die na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen bij de inzet voor vrede en vrijheid elders in de wereld”, aldus het comité. “Dat doet niets af aan het feit dat de Tweede Wereldoorlog het fundament is van de Nationale Herdenking.”

bron nu.nl