Wikipedia Schrijfdag over het Rijnlandoffensief in Bevrijdingsmuseum

0
1008

Het Rijnlandoffensief is één van de grootste veldslagen aan het Westfront, maar voor velen is de slag nog onbekend. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en de organisatie Wikimedia Nederland slaan op 25 maart a.s. de handen in één om de meest gelezen encyclopedie ter wereld te voorzien van meer en betere informatie over dit enorme offensief.

Dit jaar is het 72 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen. In zes weken tijd groeide de geallieerde troepenmacht naar meer dan 1 miljoen soldaten. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland. ‘Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden’, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’.

Hoe weinig mensen het verhaal van het Rijnlandoffensief kennen blijkt wel op de encyclopedie Wikipedia, waar informatie door het publiek wordt aangedragen. Op de grootste encyclopedie van menselijke kennis is géén artikel over het Rijnlandoffensief te vinden en ook deeloperaties zoals Operatie Blockbuster missen vaak een eigen pagina.

Samen willen het Bevrijdingsmuseum en Wikimedia hier verandering in brengen. Ze organiseren een Wikipedia schrijfdag in het Bevrijdingsmuseum op zaterdag 25 maart. Wikipedianen kunnen op deze dag kennis maken met een zinderende geschiedenis. Historici, archeologen, heemkundekringen en enthousiaste geïnteresseerden leren hoe Wikipedia ge-edit wordt en gaan daarna meteen aan de slag. De bedoeling is dat er op de dag zelf informatie aan Wikipedia toegevoegd wordt, maar ook vooral dat deelnemers geïnspireerd worden om na de schrijfdag verder te werken aan het aanbieden van kwalitatieve en uitgebreide informatie over het Rijnlandoffensief op Wikipedia. Opdat ‘the battle to end the war’ niet vergeten wordt.

Het programma op 25 maart begint om 11.00 uur (inloop 10.30 uur). Toegang tot de schrijfdag is gratis. Inschrijving vóór 22 maart via info@bevrijdingsmuseum.nl of 024-3974404 is noodzakelijk. Graag een eigen laptop of tablet meenemen. Deelnemers hoeven geen ervaring te hebben met Wikipedia aanpassen maar moeten wel vóór het evenement een Wikipedia account aanmaken via https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:GebruikerAanmaken

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 25 maart 2017. Aanvang: 11.00 uur. Inloop vanaf 10.30 uur. Gratis toegang.

Neem een eigen laptop of tablet mee.

Inschrijven noodzakelijk vóór 22 maart via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Neem voor meer informatie contact op met drs. Rense Havinga (conservator) via 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Website: www.bevrijdingsmuseum.nl, Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding