Wheels of Terror, Sven Hassel (1987): Oorlogsfilm

Wheels of Terror is een oorlogsroman geschreven door de Deense schrijver Sven Hassel. Het boek werd oorspronkelijk uitgebracht in 1958 onder de titel “Wheels of Death”, maar werd later herzien en uitgebracht in 1987 als “Wheels of Terror”. Het boek volgt de ervaringen van een groep Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en is gebaseerd op Hassel’s eigen ervaringen als soldaat in het Duitse leger tijdens de oorlog.

Het verhaal speelt zich af in de late jaren van de oorlog, en volgt de ervaringen van een groep soldaten die gestationeerd zijn aan het Oostfront. De soldaten zijn onderdeel van een eenheid die belast is met het uitvoeren van speciale operaties achter de vijandelijke linies. De groep bestaat uit een diverse cast van personages, waaronder een voormalige acteur, een voormalige student, en een voormalige politieagent.

De groep soldaten is in eerste instantie gewend aan de gruwelijkheden van de oorlog, maar hun loyaliteit aan hun land en hun commandant wordt op de proef gesteld als ze getuige zijn van de wreedheden die door hun eigen leger worden begaan. De groep wordt steeds meer verdeeld als sommige soldaten proberen te ontsnappen aan de waanzin van de oorlog, terwijl anderen vasthouden aan hun loyaliteit en hun plicht om te vechten voor hun land.

Wheels of Terror is een rauwe en meedogenloze roman die een ongecensureerd beeld geeft van de oorlog en de effecten ervan op de soldaten die erin vechten. Het boek is zeer realistisch geschreven, met beschrijvingen van bloederige veldslagen, gruwelijke wreedheden en de dagelijkse strijd van soldaten om te overleven in een dodelijk conflict.

Sven Hassel was zelf een soldaat in het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn ervaringen als soldaat vormen de basis voor zijn romans. Hij schrijft op een zeer authentieke manier over de oorlog, en zijn boeken zijn gewaardeerd om hun realistische beschrijvingen van het dagelijks leven aan het front.


Bronnen en meer informatie