Westerborkpad moet herinnering levend houden

0
572

AMSTERDAM – Monumenten, Joodse werkkampen en woningen waar onderduikers zaten. Het zijn slechts enkele van de plekken waarlangs het Westerborkpad voert. Deze wandelroute van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt komende week geopend.

Volgens Gemma Groot Koerkamp van het herinneringscentrum is het doel van het pad de geschiedenis van de Jodenvervolging niet te vergeten. „We hopen dat heel veel mensen het zullen lopen, zodat de herinnering levend wordt gehouden.”

Het pad is 336 kilometer lang en volgt de route die gedeporteerde Joden in de Tweede Wereldoorlog ook aflegden. De Duitsers verzamelden hen in de Hollandsche Schouwburg en zetten ze van daaruit op transport naar kamp Westerbork. Daarvandaan werden ze naar de vernietigingskampen vervoerd.

Onderweg loopt het pad ook langs allerlei plekken die een rol speelden in de Jodenvervolging. In een bijbehorende gids staan informatie en de persoonlijke verhalen van mensen die op die plaatsen dingen meemaakten. Op een speciale website staat eveneens informatie. „Mensen kunnen de hele route lopen, maar ook gedeeltes van het pad. We hebben het bewust opgeknipt in verschillende etappes”, zegt Groot Koerkamp. Volgens haar kunnen mensen het ook „als een bezinningsroute ervaren”.

Behalve van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het pad ook een initiatief van KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL). De twee organisaties hebben zo’n 2 jaar gewerkt om de route samen te stellen. Het idee voor het pad kwam van de 76-jarige Jan Dokter. Ter herinnering aan zijn familieleden die in de oorlog werden gedeporteerd, liep hij enkele jaren geleden zelf van de Hollandsche Schouwburg naar Westerbork.

Dinsdag wordt de wandelgids gepresenteerd in de Hollandsche Schouwburg. Een groep wandelaars begint dan ook aan een wandeltocht. Ze zullen in de dagen daarna delen van het pad lopen. De officiële opening is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork op vrijdag. Die dag is het Holocaust Memorial Day.

bron telegraaf.nl