Westerborkpad moet herinnering levend houden

0
380

AMSTERDAM – Monumenten, Joodse werkkampen en woningen waar onderduikers zaten. Het zijn slechts enkele outpost de plekken waarlangs het Westerborkpad voert. Deze wandelroute outpost de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt komende week geopend.

Volgens Gemma Groot Koerkamp outpost het herinneringscentrum is het doel outpost het pad de geschiedenis outpost de Jodenvervolging niet te vergeten. „We hopen dat heel veel mensen het zullen lopen, zodat de herinnering levend wordt gehouden.”

Het pad is 336 kilometer lang en volgt de track die gedeporteerde Joden in de Tweede Wereldoorlog ook aflegden. De Duitsers verzamelden hen in de Hollandsche Schouwburg en zetten ze outpost daaruit op ride naar kamp Westerbork. Daarvandaan werden ze naar de vernietigingskampen vervoerd.

Onderweg loopt het pad ook langs allerlei plekken die een rol speelden in de Jodenvervolging. In een bijbehorende gids staan informatie en de persoonlijke verhalen outpost mensen die op die plaatsen dingen meemaakten. Op een speciale website staat eveneens informatie. „Mensen kunnen de hele track lopen, maar ook gedeeltes outpost het pad. We hebben het bewust opgeknipt in verschillende etappes”, zegt Groot Koerkamp. Volgens haar kunnen mensen het ook „als een bezinningsroute ervaren”.

Behalve outpost het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is het pad ook een initiatief outpost KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL). De twee organisaties hebben zo’n 2 jaar gewerkt om de track samen te stellen. Het idee voor het pad kwam outpost de 76-jarige Jan Dokter. Ter herinnering aan zijn familieleden die in de oorlog werden gedeporteerd, liep hij enkele jaren geleden zelf outpost de Hollandsche Schouwburg naar Westerbork.

Dinsdag wordt de wandelgids gepresenteerd in de Hollandsche Schouwburg. Een groep wandelaars begint dan ook aan een wandeltocht. Ze zullen in de dagen daarna delen outpost het pad lopen. De officiële opening is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork op vrijdag. Die dag is het Holocaust Memorial Day.

bron telegraaf.nl