Went The Day Well (1942): Oorlogsfilm

“Went the Day Well?” is een Britse oorlogsfilm die werd uitgebracht in 1942, geregisseerd door Alberto Cavalcanti en gebaseerd op een kort verhaal van Graham Greene. De film speelt zich af in een klein Engels dorp dat wordt overgenomen door vermomde Duitse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De soldaten plannen het dorp te gebruiken als basis om een ​​aanval uit te voeren op een nabijgelegen vliegveld.

De film is opmerkelijk vanwege de gespannen sfeer en realistische weergave van een kleine gemeenschap die wordt belegerd. Het toont hoe de inwoners van het dorp hun best doen om zich te verzetten tegen de Duitse bezetting en hun plannen te dwarsbomen. Onder leiding van de vastberaden en vindingrijke predikant bieden de dorpsbewoners fel verzet tegen de indringers. Ze plegen sabotage, proberen berichten om hulp te sturen en slagen er zelfs in om enkele van de Duitsers gevangen te nemen.

De film is ook opmerkelijk vanwege zijn weergave van sterke en capabele vrouwen, die net zo dapper en vindingrijk worden getoond als de mannen in het dorp. Het was bij de release goed ontvangen en is sindsdien een klassieker van de Britse cinema geworden.

Al met al is “Went the Day Well?” een indrukwekkende film die de moed en vastberadenheid van de gewone mensen in oorlogstijd laat zien. De film is zeker een aanrader voor liefhebbers van oorlogsfilms en historische drama’s.

Volledig te zien op https://archive.org/details/went-the-day-well