VS vechten verzoek Demjanjuk aan

0
511

CLEVELAND – Amerikaanse aanklagers gaan een verzoek van de in Duitsland veroordeelde John Demjanjuk om zijn denaturalisatie terug te draaien aanvechten.

Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Demjanjuk werd in mei in Duitsland veroordeeld voor medeplichtigheid aan 28 duizend gevallen van moord in concentratiekamp Sobibor, waar hij bewaker was. In 2002 werd hem de Amerikaanse nationaliteit ontnomen.

Demjanjuk probeert de denaturalisatie terug te laten draaien. Volgens de advocaten van de uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk hebben de Amerikaanse autoriteiten een belangrijk bewijsstuk niet openbaar gemaakt.

Uit een rapport van de FBI uit 1985 blijkt dat de dienst vermoedde dat de identiteitskaart van Demjanjuk uit Sobibor een in de Sovjet-Unie? vervaardigde vervalsing was.

Speculaties

Volgens Thomas Martin, de schrijver van het FBI-rapport, was zijn beoordeling van de identiteitskaart gebaseerd op speculaties, niet op enig onderzoek.

Hij baseerde zich deels op speculaties dat de geheime dienst van de Sovjet-Unie? ‘zich al langer richtte op in het buitenland wonende dissidenten met als doel intimidatie, bedreiging of moord’. Hoewel Martin zich zorgen maakte dat de identiteitskaart wellicht een vervalsing was, zei hij ‘geen conclusies over de echtheid van de kaart te hebben getrokken’.

De 91-jarige Demjanjuk werd in mei tot vijf jaar cel veroordeeld. Hij ontkent zelf ooit als bewaker te hebben gediend in het concentratiekamp en is in afwachting van zijn hoger beroep op vrije voeten gesteld. Aangezien zijn Amerikaans paspoort is ingenomen kan hij Duitsland niet verlaten.

bron nu.nl