Vroeger concentratiekamp Sobibor dicht

0
499

WARSCHAU – Het vroegere nazivernietigingskamp Sobibor in het oosten van het huidige Polen is sinds donderdag wegens geldgebrek voor onbepaalde tijd gesloten.

Dat heeft de woordvoerder van het monument, de historicus Marek Bern, meegedeeld. Alle rondleidingen en andere activiteiten zijn gestaakt.

In het vernietigingskamp zijn in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 250.000 Joden vermoord, onder wie ruim 34.000 uit Nederland. Volgens de krant Rzeczpospolita heeft het monument, dat valt onder het regionaal museum in het naburige Wlodawa, jaarlijks 250.000 euro nodig om goed te kunnen functioneren. Er is echter slechts de helft van dat bedrag beschikbaar, waardoor het kamp zich al genoodzaakt zag de helft van de personeelsleden te ontslaan.

Geen resultaat

Overleg met het ministerie van Cultuur in Warschau, dat volgend jaar de financiering van het vroegere kamp overneemt, heeft nog geen resultaat gehad. Jaarlijks bezoeken ongeveer 20.000 mensen Sobibor.

Vorige maand werd John Demjanjuk, die bewaker in het kamp is geweest, in München tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de massamoord op de Joden. Bern publiceert later dit jaar een boek, waarin hij beweert dat er in Sobibor niet 250.000, maar 350.000 Joden zijn omgekomen.

bron nu.nl