Von Ryan’s Express (1965): Oorlogsfilm

Von Ryan’s Express is een oorlogsfilm uit 1965, geregisseerd door Mark Robson en geproduceerd door Saul David. De film is gebaseerd op het boek “Von Ryan’s Express” van David Westheimer en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal volgt de avonturen van een Amerikaanse luchtmachtofficier, gespeeld door Frank Sinatra, die met een groep geallieerde krijgsgevangenen ontsnapt uit een Duits krijgsgevangenenkamp in Italië en een trein kaapt om te proberen naar Zwitserland te ontsnappen.

Plot

Het verhaal speelt zich af in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië. De Amerikaanse luchtmachtofficier Joseph Ryan (Frank Sinatra) wordt neergeschoten boven Italië en gevangengenomen door de Duitsers. Hij wordt overgebracht naar een krijgsgevangenenkamp in Italië, waar hij probeert te ontsnappen. Na verschillende mislukte pogingen besluit hij een plan te bedenken om samen met de andere gevangenen te ontsnappen.

Ryan en zijn medegevangenen, waaronder kolonel Franz von Klemment (Trevor Howard), slagen erin om te ontsnappen uit het kamp en nemen een trein, de “Von Ryan’s Express”, over. Ze zijn vastbesloten om de trein naar Zwitserland te rijden om te ontsnappen aan de Duitsers. Onderweg moeten ze verschillende uitdagingen overwinnen, waaronder aanvallen van Duitse soldaten en sabotage.

Tijdens de reis ontstaat er ook een conflict tussen Ryan en von Klemment, die aanvankelijk Ryan als een ontsnappingspoging van de Duitsers beschouwde en daarom tegenwerkte. Naarmate de reis vordert, ontwikkelt zich echter een vriendschap tussen de twee mannen en werken ze samen om de trein veilig naar Zwitserland te brengen.

Ontvangst

Von Ryan’s Express was een commercieel succes en ontving gemengde recensies. De film werd geprezen om zijn actiescènes en het acteerwerk van Sinatra en Howard, maar werd bekritiseerd vanwege zijn voorspelbare verhaal en simplistische personages. Ondanks de kritiek is Von Ryan’s Express nog steeds een geliefde klassieker vanwege zijn spanning en avontuur.

Conclusie

Von Ryan’s Express is een spannende oorlogsfilm die het verhaal vertelt van een groep geallieerde krijgsgevangenen die proberen te ontsnappen uit een Duits krijgsgevangenenkamp en een trein kaapt om te proberen naar Zwitserland te ontsnappen. Het acteerwerk van Sinatra en Howard is indrukwekkend en de actiescènes zijn goed uitgevoerd. Hoewel het verhaal soms voorspelbaar is en de personages simplistisch zijn, blijft de film een geliefde klassieker vanwege zijn spanning en avontuur.


Bronnen en meer informatie